Het is gelukkig gelukt om gelukkig te zijn

Het is gelukkig gelukt om het geluk te vinden.
Laat ik voorop stellen dat ik geen leuke jeugd heb gehad. De allereerste keer dat papa me sloeg was ik tien jaar. Ik heb geen idee meer wat ik gedaan heb. Maar de schok die de klap teweeg brengt is onvoorstelbaar. Al het vertrouwen in m’n vader verdween als sneeuw voor de zon. Ik voelde me sinds dat moment onveilig en ik wist dat ik nooit meer iets voor die man zou kunnen voelen. De klappen bleven komen. Ik kon niets meer goed doen. Ik was de boksbal van het gezin. Ik was niet de enige hoor, twee van de vier broers werden ook geslagen. Vader wist wel dat hij het bij Barry en Henk niet moest doen. Dat zou verkeerd hebben uitgepakt. Bij mij dus niet. Ik was te laf om iets te doen, te kapot gemaakt door die vreselijke man. Wat heb je aan zo’n vader.
Jaren later, ik woonde al jaren samen met Angelique, gebeurde er iets dat me erg raakte. Een vriendin kwam op bezoek en het verhaal kwam op haar vader. Ze vertelde hoeveel ze van hem hield en dat ze, na de dood van haar moeder, door haar vader was opgevoed. Ze belden elke dag en zochten elkaar iedere week een keer op. Het raakte me om die liefde te zien en ik zag haar gezicht veranderen als ze het over haar vader had. Mijn vader had m’n jeugd gestolen. Mijn vader had nooit liefde getoond.
Opeens herinnerde ik me hoe gelukkig m’n ouders waren geweest. Hoe klein ik ook was, die beelden van knuffelende ouders zie ik nu nog. Hoe was m’n vader dan zo veranderd. Ik ontdekte het verhaal toen ik mijn tante er naar vroeg. ‘Hoe was papa vroeger tante? Ze vertelde dat hij als jonge avontuurlijk, vrolijk, een leuk joch was. Ergens was er iets veranderd. Ze vertelde het verhaal van mijn vader, waarover hij altijd gezwegen had. Toen hij 14 was werd hij aangerand door zijn vader. Het kwam totaal onverwachts. Vader wist niet eens wat mannenliefde was en zeker niet dat je een kind, dat net de seksualiteit aan het ontdekken was, seksueel aanvalt. Er knapte iets in z’n hoofd. Nooit kon hij zijn vader nog vertrouwen. Hij vertrouwde zelfs niemand meer. Hij kon het voorvalnooit met iemand delen. Ze zouden hem niet geloven. Een jaar later ging m’n vader al op kamers wonen en heeft zijn vader nooit meer willen zien. Na het huwelijk dacht hij er goed aan te doen z’n kinderen met harde hand op te voeden, maar wel eerlijk en recht door zee.
Hij heeft het geluk nooit moge ervaren. Nu kan ik begrijpen waarom hij zo deed. Hij had hulp moeten zoeken. Nu waren de kinderen de dupe van zijn onvermogen.
Maar niet getreurd, het leven gaat door. Ik ontmoette de meest liefdevolle en begripvolle vrouw die je je kunt bedenken. Ze omringde met liefde, nooit was er sprake eigenbelang of een ego stuk. Ik opende me helemaal voor de liefde en het geluk. Omdat ik weet hoe het zijn kan besef ik elke dag dat ik gelukkig ben. Gelukkig ben ik gelukkig.

EEN NIEUW JAAR

De datum 1 januari is volkomen willekeurig gekozen. Het aantal van 12 maanden in een jaar onlogisch. We vieren dus het nieuwe jaar op een verkeerde tijd. Gelukkig nieuwjaar!

Een jaar kent dertien manen. Dertien keer per jaar hebben we volle maan. Toch kennen wij twaalf maanden die de ene keer 30 en de andere keer 31 dagen tellen met een uitzondering van 28 of 29 dagen. Het slaat nergens op en is dan ook bedacht. Hoe komt dat?

Tussen de volle manen zitten 28 dagen. Het woord kalender betekende in het Latijn kassa. De Romeinen bedachten ooit dat het beter was als mensen eerder hun pacht gingen betalen en veranderde de dertien manen naar 12 maanden. Het was dus (toen al) om geld te doen.
Een natuurlijke cyclus is derhalve om 13 maanden te hanteren waarbij de kwartaal wisselingen op de 21ste dag liggen. 21 december zou dus een prachtige nieuwjaarsdag zijn. Maar de mooiste dag is de dag tussen de manen en dat is 21 juli. Het is de extra dag want 13 x 28 is 364 dagen. Dus is er één extra dag. Mooie dag voor een nieuwjaarsfeest. Die dag wordt trouwens: dag buiten de tijd, genoemd.
Dat was even een stuk geschiedenis. Het maakt natuurlijk niet uit wanneer we het vieren. Volgend jaar is volgend jaar. Oudejaarsdag is een dag van bezinning. Het is fijn om te evalueren wat je dit jaar gedaan hebt. En dan maken we wensen voor het nieuwe jaar. Dat hoort zo. Komen die wensen uit? Nee, meestal niet. Dat komt omdat we het wel wensen, maar er verder niets mee of voor doen. Dus verloopt het jaar weer vol verrassingen en onvoorziene omstandigheden. Het is net of we wachten tot er iets gebeurt en daar dan op reageren.
Het kan ook anders. Hierbij mijn tip om het nieuwe jaar naar jouw hand te zetten.

Op oudejaarsdag ga je het jaar evalueren vanuit het idee om te onderzoeken hoe jij gegroeid bent dit jaar. Wat waren we oorzaken van je groei? Wat gebeurde er wat jou geholpen heeft in je bewustwording. Waar ben je voor weggelopen, wat heb je laten liggen, wat heb je genegeerd. Dat zijn vragen die je helpen bij je bewustwording. En als dat allemaal gedaan is (het mooiste is om het op te schrijven) kan het feest echt een oudejaarsfeest worden. Dan vier je het afscheid van het oude zodat er ruimte komt voor het nieuwe.
Nu is er ruimte en ga je voor jezelf een opsomming maken van hoe jij het komende jaar vorm wilt gaan geven. Als er nu eens geen beperkingen zouden zijn, wat zou je dan doen. Geen beperkingen van geld of gezin. Gewoon vrij zijn om jouw leven in te delen en te doen wat je het liefste zou doen. Wat zou dat zijn. Hoe ziet dat eruit.
Vervolgens beschrijf je hoe jij zou willen groeien. Wat wil je aanpakken aan jezelf, welke beperkingen mogen eraf. Welke obstakels wil je opruimen.
Dan ga je na wat je wilt. Wat wil je bereiken. Waar wil je naar toe. Bekijk dat zowel spiritueel als heel concreet. Wat wil je? Als je dat antwoord hebt stel je de vraag: waarom wil ik dat? De waarom vraag geeft je motivatie weer. Als geld je motivatie is gaat dat wat je wilt niet lukken. Is je motivatie dat je financieel onafhankelijk wilt zijn lukt het wel. Begrijp je het verschil.
Nu ga je eraan werken dat jouw doel voor het komend jaar zich gaat manifesteren. Je doel mag dus vooral te maken hebben met je groei als ziel. Om je dromen tot realisatie te brengen zijn er een aantal simpele technieken.
Schrijf IEDERE DAG op wat je doel is. Wat wil je precies. Door dit iedere dag te doen komt er een repeterend effect dat zich in jouw cellen nestelt waarom je onderbewuste het als waar aan gaat nemen.
Vraag je iedere dag af waardoor jij gegroeid bent. Wat heb je meegemaakt dat je kunt vertalen naar groei. Groei wil zeggen dat je oude, belemmerende gewoonten en overtuigingen loslaat en naar een ander niveau van denken, voelen en doen gaat.
Vraag je iedere dag af wat jou beperkt heeft. Wat zorgde ervoor dat je boos, verdrietig, opstandig of noem maar op, bent geworden. Als je de redenen van dat wat er gebeurt buiten jezelf legt is het beperkend en staat het je groei in de weg. Door dit iedere dag te doen zie je het patroon en dan kan je het veranderen.
Kijk iedere dag wat jij gedaan hebt om de wereld ene stukje beter te maken. Dat wil niet zeggen dat je vooral met anderen bent bezig geweest, maar juist wat jij gedaan, gedacht of gevoeld hebt waardoor jouw omgeving ten positieve is veranderd.

Iedere dag is de eerste dag van 365 nieuwe dagen.
Ik wens je een gelukkig nieuwjaar.

Willem Jan van de Wetering

Lees een boek. Het Boekenvak in beweging

Het boekenvak

Het Boekenvak is een boeiende bedrijfstak. Het lezen neemt af, vooral onder jongeren. De literatuur verkopen zakken en non-fictie stijgt. Jarenlang werd gesproken over de opkomst van het ebook, maar het blijkt dat de verkopen ervan stabiliseren en al een paar jaar 5% van de totale boekenverkoop uitmaakt. 

In het vak heb je een paar segmenten. Allereerst de auteurs, de uitgevers en de boekhandel. Daarin de online boekwinkel bijgekomen. Vooral BOL.com heeft veel marktaandeel van de boekwinkels weggenomen. 

Er wordt veel gedaan aan de promotie van het boek. Die promotie richt zich voornamelijk op literatuur want de grote uitgevers zien dat segment als kunst en imago verhogend. 

Continue reading

DOORZETTEN IS ZO MAKKELIJK NOG NIET

Je begint aan iets. Dan is je intentie om het ook af te maken. Je wilt de eindstreep bereiken. Je wilt doorzetten tot je het beoogde resultaat hebt bereikt.
En wat blijkt? Heel veel mensen haken ergens in het proces af. Ze maken het soms wel af, maar het is niet het resultaat dat je bij het begin voor ogen had. Veel mensen bereiken de eindstreep nooit.
Continue reading

Het Algoritme van de mens

Alles heeft een ritme, zong Frizzle Sizzle al in 1987 en ik was hun platenbaas. Alles heeft een algoritme, ook de mens. Ieder mens heeft z’n eigen ritme. Ooit is bedacht dat een werkdag uit 8 uur moest bestaan en dat werken van 9 tot 5 het beste was voor een mens. Complete onzin natuurlijk want alles ieder mens een eigen ritme heeft kan je moeilijk optimale productiviteit verwachten door iedereen in een gemiddelde te duwen. Als je het vanuit het ENNEAGRAM bekijkt kom je al tot een hele aardige indeling.

De aandachtscurve van de gemiddelde mens is anderhalf uur. Sommige mensen kunnen dat langer, voor andere is een half uur focussen al meer dan genoeg. Ieder mens heeft pauzes nodig. Even iets anders dan waar je mee bezig bent. Managementboeken vertellen je precies hoe je tot optimale productiviteit komt. Zo wordt multitasken sterk afgeraden. Ook onzin, want ieder mens is anders. Dus de productiviteitscurve is voor iedereen anders. 

Continue reading

DOTAN ALS TYPE 3

De zanger Dotan is in opspraak omdat hij maar liefst 140 nep accounts op social media heeft die vooral zijn persoonlijkheid roemen. Alle verhalen blijken niet waar. Eerst ontkende de zanger dat hij ervan wist, maar nu moest hij toegeven dat hij het wel wist. Dotan trok het boetekleed aan, maar iemand die lichaamstaal leest wist te vertellen dat dit allerminst gemeend was. Het was hem blijkbaar verteld (door de platenmaatschappij) dat hij dat moest doen. Hoe komt iemand daartoe?
Continue reading

ALLES KOMT ALTIJD GOED

Alles komt altijd goed
Er kan niets fout gaan omdat fout niet bestaat. Je kan een afslag missen, je kan stil blijven staan, je kan achteruit gaan of terug lopen. Dat leidt tot niets, maar dat is dan jouw keuze. De weg die je te gaan hebt is vaak in nevelen gehuld. Als je door de nevel heen gaat zie je de zon weer opkomen. Als je de duisternis voor lief neemt en gewoon doorgaat kom je vanzelf weer in het licht. Als de weg klimt en klimt en de top nog lang niet in zicht is, ga je toch verder en merk je dat het opeens naar beneden afdaalt en alles je weer meezit.
Continue reading

Ben jij in beweging of de wereld?

Ben jij in beweging of de wereld?
Je hoort vaak van anderen dat de wereld wel heel erg in beweging is, dat er zoveel rampen zijn, dat er grote spanning zijn en dat de criminaliteit toeneemt. Dat is altijd zo geweest hoor. Niets nieuws. Door het internet worden we iedere minuut van de dag van alles, wat er waar ook ter wereld gebeurt, op de hoogte gehouden. Daarom lijkt het allemaal dichtbij te komen. Weet je wie er werkelijk in beweging is? Jij en ik. Je merkt om je heen dat er een grotere bewustwording is. Meer mensen zijn zich bewust van waar het werkelijk om gaat. Het gaat niet om de ander, niet om oorlogen, vluchtelingen, armoede. Het gaat om jou en mij. Wat doe jij met wat er om je heen gebeurt. En dat er veel gebeurt weten we. Als je je bewust bent van hoe jij ermee omgaat is er sprake van groei. En groei is wat ons drijft, waar onze missie ligt en wat het leven zo de moeite waard maakt.
Is dit een leuke nadenker?

Continue reading

HET KARAKTER VAN GORDON

De autobiografie van Gordon is verschenen en de zanger is zeer openhartig. Wat mij het meest opviel was hoe Gordon denkt over de roem. Als hij het vooraf geweten had zou hij nooit beroemd zijn geworden, zo vertelt hij. Hij ervaart het bekend zijn heel vaak als een last. Dat is opmerkelijk omdat maar heel weinig mensen, die echt bekend zijn, dit hebben toegegeven. Want het valt zeker niet altijd mee om overal en altijd herkend te worden.

Continue reading

IK BEPAAL

Ik wil een afspraak maken met een hele goede vriend die 50 minuten rijden van mij vandaan woont. Gewoon even bijpraten onder het genot van espresso of een lunch. Hij kan over drie weken. Komt je dat bekend voor? Onze agenda’s zitten vol. We hebben bijna nergens tijd voor. De stress slaat toe. Zelfs kinderen zitten vol gepland.
Continue reading

Politiek en economie gaan niet samen

De politiek bestuurt de economie. Geld is al heel lang een politiek instrument. De banken, aangestuurd door de politiek, bepalen de waarde van geld. De politiek is gericht op economische groei. Want economische groei betekent meer belasting inkomsten en meer werkgelegenheid. Dus is het goed voor iedereen. Als bedrijven meer winst maken betalen ze ook meer belasting. Als meer mensen werken hebben minder mensen een uitkering en betalen ze over hun inkomen meer belasting. Ook geven mensen die werken meer uit dus weer goed voor de economie. Dat lijkt een logisch plaatje. Maar meer economische groei betekent ook dat het ten koste van iets moet gaan. Als bedrijven moeten broeien moeten ze dus meer verkopen en meer omzet maken. Daardoor krijgen ze hogere winsten. Continue reading

Het jaar 2018 vanuit het enneagram

HET JAAR 2018 IN HET ENNEAGRAM
Uitgaande van de start van de Maya kalenders is 2018 het jaar van Enneagrampunt 2.
Zoals je van me gewend bent geef ik je graag een inzicht in wat dat voor ons betekent.

2018 HET JAAR VAN DE HELPER.
Punt 2 staat voor het Enneagramtype de Helper, vanuit het Proces model betekent het ‘geloof hebben in je doel’. Vanuit de ‘Weg naar vrijheid’ wil het zeggen dat je naar zelfstandigheid streeft. In het ‘spirituele Enneagram’ staat punt 2 voor het ongematerialiseerde magazijn. Al die modellen uit het Enneagram gebruik ik om te komen tot een idee voor jou hoe het jaar kan gaan verlopen. Het is dus geen jaarvoorspelling. Het geeft de energie van het jaar aan. En als jij daarop inspeelt kan je jouw jaar beter vormgeven. Ik gebruik verder het procesmodel als basis om je door dat jaar heen te leiden.
Het wordt een jaar van zachtheid, compassie, klaar staan voor anderen, maar vooral ook dat jij beslissingen gaat nemen en de verantwoordelijkheid voor jezelf neemt.
We leven in een mooie tijd. Er gebeurt enorm veel. Vorig jaar was het jaar van Trump, IS verslagen, de opkomst van Terry Baudet en nog veel meer. Het was het jaar van punt 1, Onderzoeken waar je stond, wat je wilde, vernieuwingen, veranderingen. Nou dat is wel uitgekomen. In jouw leven ook?

Dit nieuwe jaar wordt een hele andere energie. De twee energie is liefdevol, helpend, authentiek, je kansen pakken.
Maar eerst naar de valkuilen van dit punt. Het nadeel is dat er een neiging is ego gericht te gaan werken. Je gaat helpen om er iets voor terug te krijgen. Je gaat liefde en compassie van de ander eisen. De nijging is er om je afhankelijk op te stellen van sterke mensen of hen die het beter weten.
De kracht van dit jaar ligt in het beseffen dat jij zelfstandig bent, dat jij beslist en niemand anders. Je kan de anderen om hun mening vragen, je kan hulp in roepen, maar jij bepaalt hoe en wanneer en in welke mate. Het hele jaar staat in teken van gevoel. Als je op je gevoel afgaat trek je altijd aan het juiste eind. Die energie wordt duidelijk voelbaar. De mooiste energie komt uit het spirituele enneagram. Er is een potentieel dat niet gematerialiseerd is. Jij weet dat het er is en je gaat beseffen dat het oneindig groot is. Dus dit jaar kan er heel veel tot stand komen, als je maar weet hoe. De eerste bewustwording is dat je om hulp kunt vragen, dat je je doel goed voor ogen moet houden. De volgende is dat je authentiek moet blijven. De valkuil is dat je jezelf vergeet en een rol speelt die anderen graag van je willen zien. De derde bewustwording is dat jij beslist. Kijk nooit naar onmogelijkheden maar naar dat wat wel kan. Beperkingen werp je zelf op en komen voort uit angst. Dus loslaten.
Je begrijpt dat je kansen krijgt als je bij je gevoel blijft. Nogmaals de valkuilen: door je ego verander je in wat jij denkt dat de ander van jou verwacht te zijn. Dat je jezelf wegcijfert om anderen te helpen. Dat je iets terug wilt voor die hulp. Dat het ongematerialiseerde potentie is groot voor je waardoor je anderen maar om advies blijft vragen.
Als je die valkuilen weet te vermijden komen er veel mogelijkheden.

Als we het jaar opdelen in een aantal maanden dan zie dat
In januari zich de eerste mogelijkheden gaan aandienen. Het is nog wat aftasten van wat er nu kan gaan gebeuren.
In februari komen we al in die liefdevolle energie want je ontmoet mensen die echt het beste met je voorhebben.
In maart kom je tot creatieve hoogte en gaan er nieuwe dingen ontstaan waarvoor je bewondering gaat ervaring.
In april wordt je vertrouwen op de proef gesteld want er komen dubbele signalen op je af.
Mei staat voor uitbreiding van je mogelijkheden. Je gaat beseffen dat er heel veel mogelijk is. Wel uitkijken voor verkeerde adviezen. Blijf bij je gevoel.
Juni brengt zicht op het uiteindelijke resultaat. Je weet waar je het voor doet. Je authenticiteit is je belangrijkste inzet.
Juli laat je beseffen dat er nog onderbouwing van je uiteindelijke plan moet komen. Let erop de je verbinding houdt met dat onuitputtelijke potentieel.
Augustus geeft de onderbouwing en erkenning voor wat je gedaan hebt. Laat je niet ompraten maar volg je gevoel.
September brengt kritiek. Wees voorbereid en kijk naar waarom de kritiek geuit wordt en welke intentie er achter zit. Het is een maand van aanpakken.
Oktober is doorzetten en alle mogelijkheden gaan benutten.
November is de maand van de verfijning. Je hebt je gevoel gevolgd en kan heel tevreden zijn. Nog wel even verfijnen.
December. Nog een laatste spurt en je beseft dat jij het hebt gedaan.Je bent waar je wezen wilt. Je ben je authentieke zelf, de liefdevolle die rekening houdt met anderen, het ook gezamenlijk wil doen, maar jij bepaalt jouw richting, jouw doel. Jij beslist.

Willem Jan van de Wetering
6 januari 2018

GENIETEN IN NEDERLAND

Het medialandschap is aardig aan verandering onderhevig geweest. Is dat goed of slecht? Hoe beïnvloeden de media ons denken en ons gedrag?
Ik kom uit een conservatief gezin. We lazen thuis dagblad Trouw. Het nieuws dat daarin stond was betrouwbaar en de opiniestukken raakten aan wat ik van thuis meekreeg. Toen ik voor het eerst Dagblad Het Vrije Volk in handen kreeg opende ik de krant door het voorzichtig met twee vingers vast te houden. Ik was bang dat hun socialistische gedachten mij zo zouden vastgrijpen dat mijn geest vertroebeld zou raken. Ook Het Parool werd als links gekwalificeerd. Grappig dat ik jaren later correspondent van Het Parool werd en nog later verslaggever bij Het Vrije Volk.  Continue reading

De Ongerepte berg

De besneeuwde berg was ongerept. Er was nog niemand die het pad naar boven had genomen. Zij was de eerste. De maagdelijk witte wereld imponeerde haar. Voetje voor voetje volgde ze het pad naar boven. Er was niemand om haar heen en al snel was ze zo hoog gekomen dat de geluiden van het dorpje onderaan de berg verstomd was. Het voelde alsof ze alleen op de wereld was. Toen ze bijna boven was zag ze dat de zo’n verdween want de top was gehuld in een wolk. En boven aangekomen kon ze niets anders zien dat maagdelijk wit. Er waren geen geluiden, geen vogel zie nog zong, geen tak die ruimde in de wind. Er was even helemaal niets. Angst voelde ze niet want ze voelde juist een bevrijding in zichzelf. Net of je opnieuw geboren wordt en nog even geen onderscheid kunt maken in de wereld waarin je terecht bent gekomen. Er was helemaal niets anders dan de besneeuwde top gehuld in een witte wolk. Toen ervoer ze het gelukzalige moment van zijn en juist toen brak de zon door en werd de wolk verdreven. Een minuut later kon ze de besneeuwde toppen van de bergen rondom zien, begonnen de vogels weer te zingen en zag ze diep beneden zich weer auto’s rijden. Haar hart zong. Haar ogen straalden en als een rijker mens daalde ze langzaam de berg weer af, stappend in haar eigen voetstappen en zo stapte de bewoonde wereld weer in waar niets veranderd was. Alleen zij was veranderd.

De schoonheid van het uitzicht dat je hebt als je op een hoge berg staat is onbeschrijfelijk. Je ziet de hoge toppen van andere bergen. Je ervaart de ruimte die er is. Je proeft de kleuren van de natuur om je heen. De aarde is een prachtige plek. Misschien wel de mooiste in het universum. Het is een paradijs. Die natuur kan in korte tijd heel wreed worden en zich tegen de bewoners keren. Ook dat hoort bij de aarde. De aarde maakt een proces door. Het klimaat is een onderdeel van dat proces. Het mensenlijke leven is al eeuwen lang precies hetzelfde. Als je er van grote hoogte naar kijkt is het uniek. Het leven is omgeven door schoonheid. Een geboorte is zo mooi, zo puur. Precies zoals alles in de natuur. Als het kind groter wordt kan je genieten want de onbevangenheid en speelsheid is een lust om te ervaren. Die menselijke natuur kan zich ook tegen zichzelf keren. Er gebeuren dingen in je leven die je niet voor mogelijk hebt gehouden. Toch is het waar. Het gebeurt. Het vindt plaats. Als je terug gaat naar het begin van dit verhaal zie je dat je van alles wat je meemaakt kunt genieten. Er gebeuren rampen en die zijn onontkoombaar. Dat hoort dus te gebeuren. Voor iedereen die betrokken is is dat zeer heftig en zeer traumatisch. Maar die dingen moeten wel gebeuren. Alles heeft zin, dus dit wat er gebeurt heeft een betekenis. Alles wat er gebeurt is en mooi en lelijk. Maar de basis is de schoonheid. Deze planeet is een groot wonder. Alles past in elkaar. Zo is het in het hele universum. Zie jezelf op de top van de berg staan en ervaar de schoonheid van het uitzicht. Jij staat daar. Jij geniet. Dat is een feit. Als er hele traumatische gebeurtenissen zijn is het precies dat: een gebeurtenis. Het is niet jij. Jij bent niet de gebeurtenis. Het overkomt je. Je wordt betrokken in iets. Als er een overval plaats vindt en jij bent erbij betrokken heeft dat een enorme impact. Maar je bent niet de overval. Het is een gebeurtenis. Jij bent niet de natuurramp. Het is iets dat plaats vindt. Als je de mogelijkheid hebt om er naar te kijken, kijk dan ook. Zie wat het is. Het is iets dat gebeurt. Als het gebeurt is kan je de ervaring verwerken. Het gaat erom wat jij ermee doet. De grote uitdaging is dat je eerst weet en begrijpt dat jij het niet bent. Jij maakt het mee. Hoevaak heb je niet gedacht: in welke film ben ik terecht gekomen? Je denkt dat het een verkeerde film voor je is. Maar het is echt de goede film. De planeten en de bewoners hebben invloed op het proces dat de aarde doormaakt. De aarde roert zich en de bewoners merken dat. Als je de aarde en de rampen die er zijn bekijkt, dan weet je dat jij dat niet bent. Waarom is het dan zo lastig om de identificatie met je persoonlijke ervaringen los te koppelen van wie je bent? Kijk naar jezelf alsof je vanaf een bergtop naar de andere bergen kijkt. Je ziet jezelf vanaf een afstand en je ziet de schoonheid. Je profiel tekent zich af tegen een schitterende lucht met prachtige wolkenpartijen. Je bent noch de wolken, noch je profiel. Jij bent wat in jou huist.
Je staat op de berg in de ongerepte natuur en ziet de puurheid van het zijn. Je geniet van wat je ziet en je gedachten worden heel onbeduidend. Want je voelt de grootsheid van het universum en proeft, ruik, hoort en voelt hoe geniaal alles met alles verbonden is.

WAT DOE JE HIER?

Het leven is een prachtig geschenk. Tenminste, als je weet hoe je het leven moet leven. Afgelopen week kreeg ik, tijdens een lezing, weer veel vragen over het doel van het leven. Dat is toch prachtig om zulke vragen te krijgen. Want dat is eigenlijk de meest belangrijke vraag. Waarom zijn we hier? Je ziel kiest, in overleg met gidsen en begeleiders, voor een leven op aarde. In een aards leven kan je enorm veel leren en vooral veel onverwerkte blokkades helen. We komen op aarde met een rugzakje vol met blokkades, overtuigingen, angsten en noem maar op. Die zijn afkomstig van onze voorouders, uit vorige levens en vanuit je ziel. De afspraak die je daarboven hebt gemaakt met je gidsen is dat je al die blokkades aan gaat pakken. Het gekozen leven lijkt ideaal om dat te doen. Er gaan een aantal zielenmaatjes met je mee zodat je elkaar kan helpen. Soms is dat helpen door je grootse criticaster te spelen, want daar leer je van. Het gezin dat je kiest ken je soms ook van vorige reizen naar de aarde en dan heb je nog iets met elkaar uit te werken. Soms is dat gezin ook helemaal nieuw voor je.

Vol goede moed ga je onderweg, wordt je geboren, kies je je Enneagramtype en bent, zo klein als je nog bent, vast van plan al die blokkades en uitdagingen aan te gaan pakken. Maar als snel loopt het anders dan gepland. Je raakt verward, je wordt uitgedaagd om een hele andere weg te gaan, je raakt verstrikt in oude angsten of hele oude overtuigingen dienen zich aan. En vaak al in je jeugd kom je op een ander pad dan de bedoeling was. Daardoor loop je tegen allemaal dingen aan die je helemaal niets wilt, maar je kunt je pad ook niet makkelijk meer terug vinden. Het lijkt vaak net of je in een verkeerde film bent beland. Tot je op zoek gaat en de vraag stelt: Wat is het doel van m’n leven. Wat doe ik hier? Dat antwoord wil je graag van anderen krijgen.

Gelukkig biedt het Enneagram hele mooie richtingaanwijzers die jou weer op je pad kunnen brengen. Daarom werk ik nu al 25 jaar met zoveel plezier met het Enneagram. Ik weet er alles van. Het grootste deel van m’n leven heb ik niet mijn pad gelopen, maar me door anderen op andere paden begeven. Niets mis mee, want ik heb hele leuke dingen meegemaakt, maar altijd knaagde er iets in me dat me duidelijk maakte dat er nog een ander pad was. Tot ik het pad vond en nu doe waarvoor ik hier ben. Problemen, uitdagingen, blokkades die ik tegenkom pak ik aan en zet ik om in ondersteunende overtuigingen en in liefdevolle gevoelens. Daarom ben ik hier! Leren van alles wat ik meemaak en het pad gaan dat mij helpt om als ziel te kunnen groeien.