Kijken of Zien

Kijken of Zien

Als je je ogen opendoet zie je wat er om je heen gebeurt. Dat lijkt logisch, maar lang niet iedereen die z’n ogen opent ziet ook iets. Soms staren we maar wat voor ons uit. Soms kijk je wel maar zie je niets.
Op een terrasje speelt zich een vermakelijk tafereel af. Drie jonge dames van in de dertig, mooi gekleed en perfecte make-up op, heffen een glad witte wijn op het leven waar ze ogenschijnlijk zo van genieten. De blonde vrouw, die José blijkt te heten, vertelt over haar vriend die steeds minder tijd voor haar lijkt te hebben. De middelste vrouw, Hester hoorde ik haar genoemd worden, blijkt getrouwd maar ziet haar man nauwelijks want hij is veel op reis. De donkerblonde dame heeft Paula en vertelt dat ze het alleen zijn nu wel zat is. Ik luister naar de gesprekken en ziet dat hun lichaamstaal iets anders wil laten zien. Naar buiten toe houdt dit drietal vol dat ze succesvol en gelukkig zijn. Ze glimlachen steeds, kijken doorlopend om zich heen of ze bekenden zien of eigenlijk of iedereen hen wel ziet. Niets is wat het lijkt. Continue reading

Ongerept en stil

De besneeuwde berg was ongerept. Er was nog niemand die het pad naar boven had genomen. Zij was de eerste. De maagdelijk witte wereld imponeerde haar. Voetje voor voetje volgde ze het pad naar boven. Er was niemand om haar heen en al snel was ze zo hoog gekomen dat de geluiden van het dorpje onderaan de berg verstomd was. Het voelde alsof ze alleen op de wereld was. Toen ze bijna boven was zag ze dat de zo’n verdween want de top was gehuld in een wolk. En boven aangekomen kon ze niets anders zien dat maagdelijk wit. Er waren geen geluiden, geen vogel zie nog zong, geen tak die ruimde in de wind. Er was even helemaal niets. Angst voelde ze niet want ze voelde juist een bevrijding in zichzelf. Net of je opnieuw geboren wordt en nog even geen onderscheid kunt maken in de wereld waarin je terecht bent gekomen. Er was helemaal niets anders dan de besneeuwde top gehuld in een witte wolk. Toen ervoer ze het gelukzalige moment van zijn en juist toen brak de zon door en werd de wolk verdreven. Een minuut later kon ze de besneeuwde toppen van de bergen rondom zien, begonnen de vogels weer te zingen en zag ze diep beneden zich weer auto’s rijden. Haar hart zong. Haar ogen straalden en als een rijker mens daalde ze langzaam de berg weer af, stappend in haar eigen voetstappen en zo stapte de bewoonde wereld weer in waar niets veranderd was. Alleen zij was veranderd. Continue reading

DE KRACHT VAN DE TITEL

Wist je dat de titel en het omslag van je boek 50% van de aankoop bepalen? Dat is veel. In een boekhandel of op websites trekt het ook als eerste naar de titel en daarna naar het omslag. De titel moet boeien, dan kijkt men naar het hele boek, pakt het op en bladert erin. De achterkant wordt gelezen en dan wordt het boek of weggelegd of gekocht.
Non fictie vergt een hele andere aanpak dan fictie. Graag deel ik met jullie een aantal van mijn ervaringen. Voor mij is de titel het belangrijkste als ik aan een nieuw boek begin. Een goede titel is het halve werk. De titel moet iets triggeren bij degene die tegen het boek aanloopt en moet tevens duidelijk maken waar het boek over gaat. Continue reading

Het is gelukkig gelukt om gelukkig te zijn

Het is gelukkig gelukt om het geluk te vinden.
Laat ik voorop stellen dat ik geen leuke jeugd heb gehad. De allereerste keer dat papa me sloeg was ik tien jaar. Ik heb geen idee meer wat ik gedaan heb. Maar de schok die de klap teweeg brengt is onvoorstelbaar. Al het vertrouwen in m’n vader verdween als sneeuw voor de zon. Ik voelde me sinds dat moment onveilig en ik wist dat ik nooit meer iets voor die man zou kunnen voelen. De klappen bleven komen. Ik kon niets meer goed doen. Ik was de boksbal van het gezin. Ik was niet de enige hoor, twee van de vier broers werden ook geslagen. Vader wist wel dat hij het bij Barry en Henk niet moest doen. Dat zou verkeerd hebben uitgepakt. Bij mij dus niet. Ik was te laf om iets te doen, te kapot gemaakt door die vreselijke man. Wat heb je aan zo’n vader. Continue reading

Lees een boek. Het Boekenvak in beweging

Het boekenvak

Het Boekenvak is een boeiende bedrijfstak. Het lezen neemt af, vooral onder jongeren. De literatuur verkopen zakken en non-fictie stijgt. Jarenlang werd gesproken over de opkomst van het ebook, maar het blijkt dat de verkopen ervan stabiliseren en al een paar jaar 5% van de totale boekenverkoop uitmaakt. 

In het vak heb je een paar segmenten. Allereerst de auteurs, de uitgevers en de boekhandel. Daarin de online boekwinkel bijgekomen. Vooral BOL.com heeft veel marktaandeel van de boekwinkels weggenomen. 

Er wordt veel gedaan aan de promotie van het boek. Die promotie richt zich voornamelijk op literatuur want de grote uitgevers zien dat segment als kunst en imago verhogend. 

Continue reading

DOORZETTEN IS ZO MAKKELIJK NOG NIET

Je begint aan iets. Dan is je intentie om het ook af te maken. Je wilt de eindstreep bereiken. Je wilt doorzetten tot je het beoogde resultaat hebt bereikt.
En wat blijkt? Heel veel mensen haken ergens in het proces af. Ze maken het soms wel af, maar het is niet het resultaat dat je bij het begin voor ogen had. Veel mensen bereiken de eindstreep nooit.
Continue reading

Het Algoritme van de mens

Alles heeft een ritme, zong Frizzle Sizzle al in 1987 en ik was hun platenbaas. Alles heeft een algoritme, ook de mens. Ieder mens heeft z’n eigen ritme. Ooit is bedacht dat een werkdag uit 8 uur moest bestaan en dat werken van 9 tot 5 het beste was voor een mens. Complete onzin natuurlijk want alles ieder mens een eigen ritme heeft kan je moeilijk optimale productiviteit verwachten door iedereen in een gemiddelde te duwen. Als je het vanuit het ENNEAGRAM bekijkt kom je al tot een hele aardige indeling.

De aandachtscurve van de gemiddelde mens is anderhalf uur. Sommige mensen kunnen dat langer, voor andere is een half uur focussen al meer dan genoeg. Ieder mens heeft pauzes nodig. Even iets anders dan waar je mee bezig bent. Managementboeken vertellen je precies hoe je tot optimale productiviteit komt. Zo wordt multitasken sterk afgeraden. Ook onzin, want ieder mens is anders. Dus de productiviteitscurve is voor iedereen anders. 

Continue reading

DOTAN ALS TYPE 3

De zanger Dotan is in opspraak omdat hij maar liefst 140 nep accounts op social media heeft die vooral zijn persoonlijkheid roemen. Alle verhalen blijken niet waar. Eerst ontkende de zanger dat hij ervan wist, maar nu moest hij toegeven dat hij het wel wist. Dotan trok het boetekleed aan, maar iemand die lichaamstaal leest wist te vertellen dat dit allerminst gemeend was. Het was hem blijkbaar verteld (door de platenmaatschappij) dat hij dat moest doen. Hoe komt iemand daartoe?
Continue reading

ALLES KOMT ALTIJD GOED

Alles komt altijd goed
Er kan niets fout gaan omdat fout niet bestaat. Je kan een afslag missen, je kan stil blijven staan, je kan achteruit gaan of terug lopen. Dat leidt tot niets, maar dat is dan jouw keuze. De weg die je te gaan hebt is vaak in nevelen gehuld. Als je door de nevel heen gaat zie je de zon weer opkomen. Als je de duisternis voor lief neemt en gewoon doorgaat kom je vanzelf weer in het licht. Als de weg klimt en klimt en de top nog lang niet in zicht is, ga je toch verder en merk je dat het opeens naar beneden afdaalt en alles je weer meezit.
Continue reading

Ben jij in beweging of de wereld?

Ben jij in beweging of de wereld?
Je hoort vaak van anderen dat de wereld wel heel erg in beweging is, dat er zoveel rampen zijn, dat er grote spanning zijn en dat de criminaliteit toeneemt. Dat is altijd zo geweest hoor. Niets nieuws. Door het internet worden we iedere minuut van de dag van alles, wat er waar ook ter wereld gebeurt, op de hoogte gehouden. Daarom lijkt het allemaal dichtbij te komen. Weet je wie er werkelijk in beweging is? Jij en ik. Je merkt om je heen dat er een grotere bewustwording is. Meer mensen zijn zich bewust van waar het werkelijk om gaat. Het gaat niet om de ander, niet om oorlogen, vluchtelingen, armoede. Het gaat om jou en mij. Wat doe jij met wat er om je heen gebeurt. En dat er veel gebeurt weten we. Als je je bewust bent van hoe jij ermee omgaat is er sprake van groei. En groei is wat ons drijft, waar onze missie ligt en wat het leven zo de moeite waard maakt.
Is dit een leuke nadenker?

Continue reading

HET KARAKTER VAN GORDON

De autobiografie van Gordon is verschenen en de zanger is zeer openhartig. Wat mij het meest opviel was hoe Gordon denkt over de roem. Als hij het vooraf geweten had zou hij nooit beroemd zijn geworden, zo vertelt hij. Hij ervaart het bekend zijn heel vaak als een last. Dat is opmerkelijk omdat maar heel weinig mensen, die echt bekend zijn, dit hebben toegegeven. Want het valt zeker niet altijd mee om overal en altijd herkend te worden.

Continue reading

IK BEPAAL

Ik wil een afspraak maken met een hele goede vriend die 50 minuten rijden van mij vandaan woont. Gewoon even bijpraten onder het genot van espresso of een lunch. Hij kan over drie weken. Komt je dat bekend voor? Onze agenda’s zitten vol. We hebben bijna nergens tijd voor. De stress slaat toe. Zelfs kinderen zitten vol gepland.
Continue reading

Politiek en economie gaan niet samen

De politiek bestuurt de economie. Geld is al heel lang een politiek instrument. De banken, aangestuurd door de politiek, bepalen de waarde van geld. De politiek is gericht op economische groei. Want economische groei betekent meer belasting inkomsten en meer werkgelegenheid. Dus is het goed voor iedereen. Als bedrijven meer winst maken betalen ze ook meer belasting. Als meer mensen werken hebben minder mensen een uitkering en betalen ze over hun inkomen meer belasting. Ook geven mensen die werken meer uit dus weer goed voor de economie. Dat lijkt een logisch plaatje. Maar meer economische groei betekent ook dat het ten koste van iets moet gaan. Als bedrijven moeten broeien moeten ze dus meer verkopen en meer omzet maken. Daardoor krijgen ze hogere winsten. Continue reading

GENIETEN IN NEDERLAND

Het medialandschap is aardig aan verandering onderhevig geweest. Is dat goed of slecht? Hoe beïnvloeden de media ons denken en ons gedrag?
Ik kom uit een conservatief gezin. We lazen thuis dagblad Trouw. Het nieuws dat daarin stond was betrouwbaar en de opiniestukken raakten aan wat ik van thuis meekreeg. Toen ik voor het eerst Dagblad Het Vrije Volk in handen kreeg opende ik de krant door het voorzichtig met twee vingers vast te houden. Ik was bang dat hun socialistische gedachten mij zo zouden vastgrijpen dat mijn geest vertroebeld zou raken. Ook Het Parool werd als links gekwalificeerd. Grappig dat ik jaren later correspondent van Het Parool werd en nog later verslaggever bij Het Vrije Volk.  Continue reading

WAT DOE JE HIER?

Het leven is een prachtig geschenk. Tenminste, als je weet hoe je het leven moet leven. Afgelopen week kreeg ik, tijdens een lezing, weer veel vragen over het doel van het leven. Dat is toch prachtig om zulke vragen te krijgen. Want dat is eigenlijk de meest belangrijke vraag. Waarom zijn we hier? Je ziel kiest, in overleg met gidsen en begeleiders, voor een leven op aarde. In een aards leven kan je enorm veel leren en vooral veel onverwerkte blokkades helen. We komen op aarde met een rugzakje vol met blokkades, overtuigingen, angsten en noem maar op. Die zijn afkomstig van onze voorouders, uit vorige levens en vanuit je ziel. De afspraak die je daarboven hebt gemaakt met je gidsen is dat je al die blokkades aan gaat pakken. Het gekozen leven lijkt ideaal om dat te doen. Er gaan een aantal zielenmaatjes met je mee zodat je elkaar kan helpen. Soms is dat helpen door je grootse criticaster te spelen, want daar leer je van. Het gezin dat je kiest ken je soms ook van vorige reizen naar de aarde en dan heb je nog iets met elkaar uit te werken. Soms is dat gezin ook helemaal nieuw voor je.

Vol goede moed ga je onderweg, wordt je geboren, kies je je Enneagramtype en bent, zo klein als je nog bent, vast van plan al die blokkades en uitdagingen aan te gaan pakken. Maar als snel loopt het anders dan gepland. Je raakt verward, je wordt uitgedaagd om een hele andere weg te gaan, je raakt verstrikt in oude angsten of hele oude overtuigingen dienen zich aan. En vaak al in je jeugd kom je op een ander pad dan de bedoeling was. Daardoor loop je tegen allemaal dingen aan die je helemaal niets wilt, maar je kunt je pad ook niet makkelijk meer terug vinden. Het lijkt vaak net of je in een verkeerde film bent beland. Tot je op zoek gaat en de vraag stelt: Wat is het doel van m’n leven. Wat doe ik hier? Dat antwoord wil je graag van anderen krijgen.

Gelukkig biedt het Enneagram hele mooie richtingaanwijzers die jou weer op je pad kunnen brengen. Daarom werk ik nu al 25 jaar met zoveel plezier met het Enneagram. Ik weet er alles van. Het grootste deel van m’n leven heb ik niet mijn pad gelopen, maar me door anderen op andere paden begeven. Niets mis mee, want ik heb hele leuke dingen meegemaakt, maar altijd knaagde er iets in me dat me duidelijk maakte dat er nog een ander pad was. Tot ik het pad vond en nu doe waarvoor ik hier ben. Problemen, uitdagingen, blokkades die ik tegenkom pak ik aan en zet ik om in ondersteunende overtuigingen en in liefdevolle gevoelens. Daarom ben ik hier! Leren van alles wat ik meemaak en het pad gaan dat mij helpt om als ziel te kunnen groeien.