Het jaar 2018 vanuit het enneagram

HET JAAR 2018 IN HET ENNEAGRAM
Uitgaande van de start van de Maya kalenders is 2018 het jaar van Enneagrampunt 2.
Zoals je van me gewend bent geef ik je graag een inzicht in wat dat voor ons betekent.

2018 HET JAAR VAN DE HELPER.
Punt 2 staat voor het Enneagramtype de Helper, vanuit het Proces model betekent het ‘geloof hebben in je doel’. Vanuit de ‘Weg naar vrijheid’ wil het zeggen dat je naar zelfstandigheid streeft. In het ‘spirituele Enneagram’ staat punt 2 voor het ongematerialiseerde magazijn. Al die modellen uit het Enneagram gebruik ik om te komen tot een idee voor jou hoe het jaar kan gaan verlopen. Het is dus geen jaarvoorspelling. Het geeft de energie van het jaar aan. En als jij daarop inspeelt kan je jouw jaar beter vormgeven. Ik gebruik verder het procesmodel als basis om je door dat jaar heen te leiden.
Het wordt een jaar van zachtheid, compassie, klaar staan voor anderen, maar vooral ook dat jij beslissingen gaat nemen en de verantwoordelijkheid voor jezelf neemt.
We leven in een mooie tijd. Er gebeurt enorm veel. Vorig jaar was het jaar van Trump, IS verslagen, de opkomst van Terry Baudet en nog veel meer. Het was het jaar van punt 1, Onderzoeken waar je stond, wat je wilde, vernieuwingen, veranderingen. Nou dat is wel uitgekomen. In jouw leven ook?

Dit nieuwe jaar wordt een hele andere energie. De twee energie is liefdevol, helpend, authentiek, je kansen pakken.
Maar eerst naar de valkuilen van dit punt. Het nadeel is dat er een neiging is ego gericht te gaan werken. Je gaat helpen om er iets voor terug te krijgen. Je gaat liefde en compassie van de ander eisen. De nijging is er om je afhankelijk op te stellen van sterke mensen of hen die het beter weten.
De kracht van dit jaar ligt in het beseffen dat jij zelfstandig bent, dat jij beslist en niemand anders. Je kan de anderen om hun mening vragen, je kan hulp in roepen, maar jij bepaalt hoe en wanneer en in welke mate. Het hele jaar staat in teken van gevoel. Als je op je gevoel afgaat trek je altijd aan het juiste eind. Die energie wordt duidelijk voelbaar. De mooiste energie komt uit het spirituele enneagram. Er is een potentieel dat niet gematerialiseerd is. Jij weet dat het er is en je gaat beseffen dat het oneindig groot is. Dus dit jaar kan er heel veel tot stand komen, als je maar weet hoe. De eerste bewustwording is dat je om hulp kunt vragen, dat je je doel goed voor ogen moet houden. De volgende is dat je authentiek moet blijven. De valkuil is dat je jezelf vergeet en een rol speelt die anderen graag van je willen zien. De derde bewustwording is dat jij beslist. Kijk nooit naar onmogelijkheden maar naar dat wat wel kan. Beperkingen werp je zelf op en komen voort uit angst. Dus loslaten.
Je begrijpt dat je kansen krijgt als je bij je gevoel blijft. Nogmaals de valkuilen: door je ego verander je in wat jij denkt dat de ander van jou verwacht te zijn. Dat je jezelf wegcijfert om anderen te helpen. Dat je iets terug wilt voor die hulp. Dat het ongematerialiseerde potentie is groot voor je waardoor je anderen maar om advies blijft vragen.
Als je die valkuilen weet te vermijden komen er veel mogelijkheden.

Als we het jaar opdelen in een aantal maanden dan zie dat
In januari zich de eerste mogelijkheden gaan aandienen. Het is nog wat aftasten van wat er nu kan gaan gebeuren.
In februari komen we al in die liefdevolle energie want je ontmoet mensen die echt het beste met je voorhebben.
In maart kom je tot creatieve hoogte en gaan er nieuwe dingen ontstaan waarvoor je bewondering gaat ervaring.
In april wordt je vertrouwen op de proef gesteld want er komen dubbele signalen op je af.
Mei staat voor uitbreiding van je mogelijkheden. Je gaat beseffen dat er heel veel mogelijk is. Wel uitkijken voor verkeerde adviezen. Blijf bij je gevoel.
Juni brengt zicht op het uiteindelijke resultaat. Je weet waar je het voor doet. Je authenticiteit is je belangrijkste inzet.
Juli laat je beseffen dat er nog onderbouwing van je uiteindelijke plan moet komen. Let erop de je verbinding houdt met dat onuitputtelijke potentieel.
Augustus geeft de onderbouwing en erkenning voor wat je gedaan hebt. Laat je niet ompraten maar volg je gevoel.
September brengt kritiek. Wees voorbereid en kijk naar waarom de kritiek geuit wordt en welke intentie er achter zit. Het is een maand van aanpakken.
Oktober is doorzetten en alle mogelijkheden gaan benutten.
November is de maand van de verfijning. Je hebt je gevoel gevolgd en kan heel tevreden zijn. Nog wel even verfijnen.
December. Nog een laatste spurt en je beseft dat jij het hebt gedaan.Je bent waar je wezen wilt. Je ben je authentieke zelf, de liefdevolle die rekening houdt met anderen, het ook gezamenlijk wil doen, maar jij bepaalt jouw richting, jouw doel. Jij beslist.

Willem Jan van de Wetering
6 januari 2018