IK BEPAAL

Ik wil een afspraak maken met een hele goede vriend die 50 minuten rijden van mij vandaan woont. Gewoon even bijpraten onder het genot van espresso of een lunch. Hij kan over drie weken. Komt je dat bekend voor? Onze agenda’s zitten vol. We hebben bijna nergens tijd voor. De stress slaat toe. Zelfs kinderen zitten vol gepland.
Ik zit lekker op de bank en denk erover na. Is dit de bedoeling van het leven? Mijn vraag is: bepaal jij jouw tijd of bepaalt de waan van de dag dat. Voor iedereen die zegt: ik bepaal, wil ik zeggen: denk daar nog eens over na. Het is de omgeving die het bepaalt, het zijn de groepen waartoe we behoren die bepalen, het is de familie die de richting aangeeft. We hebben teveel verplichtingen. Wij vinden dat we die verplichtingen na moeten komen. Je wilt ook nog eens naar yoga, naar pottenbakken of noem maar op waar je allemaal druk mee bent.
Ik heb besloten daar niet meer aan mee te doen. Ik bepaal zelf hoe ik m’n dag indeel en vooral wat ik met m’n vrije tijd doe. Naar verjaardagen ga ik niet meer toe, behalve als ik zin heb. Dus ik heb iedereen gemeld dat ik niet op verjaardagen kom. Yoga doe ik als ik zin heb en niet omdat er op die avond iedere week een les is. Kan dat niet waar ik yoga volg, dan zoek ik een andere school. Ik bepaal.
Ik werd gebeld door een vrouw die in paniek was. Het ging heel slecht met haar. Ze zag het allemaal niet meer zitten. ‘Ik heb je hulp nodig’, riep ze door de telefoon. ‘Kan je tijd voor mij vrijmaken?’. Ik vertelde haar dat ik woensdagavond kon. ‘Dan kan ik niet want ik heb kaartjes voor het theater,’ zei ze. Ik heb haar aangeraden om terug te bellen als de nood nog veel hoger was. Blijkbaar was het theater belangrijker dan mijn hulp.
Het gaat om prioriteiten stellen. Wat vindt jij belangrijk. Vindt jij het belangrijker om naar de verjaardag van een oom te gaan dan om met je vriendin af te spreken? Dan moet je gaan. Stel prioriteiten. Wat wil je doen. Ik noem nog een voorbeeld. Ik wil graag eens eten bij de Librije in Zwolle. Daar moet je zeker een maand vooraf reserveren. Maar hoe weet ik nu of ik die bewuste avond zin heb om te eten in een sjiek en heel duur restaurant? Ik reserveer niet, dus de kans is erg klein dat ik daar ooit ga eten. We moeten van onze omgeving plannen, vooruit denken, bezig zijn met morgen. Maar ik ben zo graag bezig met vandaag, met NU, met dit moment.
Niets mis met een beetje vooruit denken hoor. Als je een opleiding wilt volgen zet je alle data in je agenda en je gaat want dat is wat je wilt.
Mijn tip is om ‘geen tijd’ ‘ik ben druk’, te schrappen uit je denken. Tijd genoeg. Je deelt je tijd alleen een beetje raar in want niet jij bepaalt, maar de ander. Ik niet.
Ik bepaal elke dag wat ik ga doen.

Willem Jan van de Wetering
www.willemjanvandewetering.nl