DOTAN ALS TYPE 3

De zanger Dotan is in opspraak omdat hij maar liefst 140 nep accounts op social media heeft die vooral zijn persoonlijkheid roemen. Alle verhalen blijken niet waar. Eerst ontkende de zanger dat hij ervan wist, maar nu moest hij toegeven dat hij het wel wist. Dotan trok het boetekleed aan, maar iemand die lichaamstaal leest wist te vertellen dat dit allerminst gemeend was. Het was hem blijkbaar verteld (door de platenmaatschappij) dat hij dat moest doen. Hoe komt iemand daartoe?
Ik vermoed dat Dotan een Enneagramtype 3 is. De drijfveer van type de Winnaar, is bedrog. Het imago is belangrijk en dat moet worden opgepoetst. Er zijn negen niveau’s van zijn. Dat wil zeggen dat sommige mensen heel positief in het leven staan en dat wat ze doen vanuit de juiste intentie doen. Anderen berokkenen hun omgeving schade, doen dingen vanuit winstbejag en opereren negatief. Het niveau waarop Dotan opereert is nogal laag (niveau 7, niveau 1 is het hoogste). Het type 3 wil winnen, succes, bewondering. Het mooie is dat ze dat ook weten te behalen. Ze gaan door, houden focus en zorgen dat ze hun doel behalen.
Het nadeel is, vooral op een lager niveau, dat ze daarvoor schaamteloos trucks bedenken. Succes ten koste van alles. Bewondering is de kick voor alle inspanningen.
Dotan poetste zijn imago op want zijn muziek wordt heel goed verkocht en z’n optredens heel druk bezocht, maar Dotan werd nauwelijks op straat herkent. Dat vindt type 3 minder leuk, want dan is de bewondering voornamelijk gericht op de muziek. Vandaar dat 140 nepvrienden dat imago van lieve, eenvoudige, beminnelijke artiest, moesten benadrukken.
Zijn moeder is Patty Harpenau, die in haar carrière als schilderes en spiritueel schrijfster, ook al eens dingen verzonnen lijkt te hebben ( optreden bij Ophra, starten van een Chopra centrum) Zij gaf eerst een reactie dat haar zoon zoiets nooit zou doen en toen hij bekende zei ze dat dit zo erg niet was. Ze kende ook auteurs die hun eigen boeken opkochten. Nou heb ik jaren als schrijver en uitgever in de boekenbranch gewerkt, maar auteurs die hun eigen boeken bij boekwinkels opkopen ken ik niet. Auteurs zijn over het algemeen niet rijk en hebben het kapitaal niet om dit op grote schaal te doen. Het lijkt mij een onzin verhaal en daarbij niet relevant in zake wat Dotan gedaan heeft.
Enneagramtype 3, de Winnaar heeft moeite om deze publiciteit te tackelen. Voorbeelden genoeg zoals René Diekstra, die boeken van andere schrijvers overgeschreven bleek te hebben. Pas toen z’n carrière volkomen gestrand was veranderde hij en stelde zich bescheiden en onderdanig op. Gaat dit Dotan een carrière kosten? Het zou zomaar kunnen. Of hij moet echt spijt betuigen en bv een groot gratis concert geven, een liedje maken over bedrog of zich een jaar helemaal terugtrekken en met iets komen wat zo goed is dat niemand er meer omheen kan. Maar of hij dat op kan brengen als type 3, is de vraag.

Veel mensen laten Dotan nu vallen en hij krijgt erg veel shit over zich heen. Dat is vreselijk, zeker voor type 3. Het zal heel lastig zijn om zijn carrière weer nieuw leven in te glazen want zoiets blijft altijd aan je kleven. In het verleden zijn er affaires van type 3 geweest zoals Charles Swietert en René Diekstra. Beiden zijn diep gegaan en er nooit meer helemaal bovenop gekomen. Swietert is wel weer succesvol geworden, maar in een andere branche. Diekstra schrijft nog steeds en is psycholoog, maar de faam die hij had is totaal verdwenen. Dotan zal het dus lastig krijgen. Type De Winnaar komt meestal weer sterk terug, maar vaak in iets anders dan waar ze roem mee oogsten. Wat deze zanger gedaan heeft is heel dom. Het is je fans bedriegen en alles ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Laten we Dotan niet te hard aanvallen. Iedereen verdient een tweede kans.