Het Algoritme van de mens

Alles heeft een ritme, zong Frizzle Sizzle al in 1987 en ik was hun platenbaas. Alles heeft een algoritme, ook de mens. Ieder mens heeft z’n eigen ritme. Ooit is bedacht dat een werkdag uit 8 uur moest bestaan en dat werken van 9 tot 5 het beste was voor een mens. Complete onzin natuurlijk want alles ieder mens een eigen ritme heeft kan je moeilijk optimale productiviteit verwachten door iedereen in een gemiddelde te duwen. Als je het vanuit het ENNEAGRAM bekijkt kom je al tot een hele aardige indeling.

De aandachtscurve van de gemiddelde mens is anderhalf uur. Sommige mensen kunnen dat langer, voor andere is een half uur focussen al meer dan genoeg. Ieder mens heeft pauzes nodig. Even iets anders dan waar je mee bezig bent. Managementboeken vertellen je precies hoe je tot optimale productiviteit komt. Zo wordt multitasken sterk afgeraden. Ook onzin, want ieder mens is anders. Dus de productiviteitscurve is voor iedereen anders. 

Van oudsher is de mens zowel een simpel als zeer complex wezen. Het denken verheft ons boven andere wezens. Dat denken leidt tot complexe combinaties. De mens is in optimale conditie bij zon’s opgang en de productiviteit neemt in de avond af. Dat is een normaal ritme. Toch zijn er mensen die zeggen dat ze juist in de avond en nacht optimaal presteren. Dat is aangeleerd gedrag wat je bijvoorbeeld bij veel kunstenaars ziet. Als iedereen slaapt ontwaakt hun creativiteit. De eigenlijk reden is dat ze overdag zoveel prikkels binnenkrijgen dat ze niet kunnen schrijven, schilderen of waar ze hun creativiteit ook maar in kwijt kunnen. Dat geldt trouwens voor veel meer mensen (ik kom zo op de Enneagramtypen) en die zijn overdag minder productief en in de avond of doodmoe of ze gaan uit. Het algoritme is bij hen totaal verstoord. 

Als we kijken naar het Enneagram zie je het volgende:

Enneagramtype 1, de Perfectionist gaat zo lang mogelijk door want er moet veel gedaan worden voor iets perfect is. Daardoor is de valkuil overspanning, de spanning loopt in henzelf op omdat ze heel weinig ontspannen. Zij zouden zich aan moeten wennen om iedere 2 uur een stop in te lassen en te ontspannen.

Enneagramtype 2, de Helper heeft een korte aandachtscurve en neemt van alles in zich op, richt zich vooral op anderen en niet op zichzelf. Het zou dit type helpen om minder afgeleid te worden, minder op de telefoon te kijken en een prioriteitenlijst te maken.

Enneagramtype 3 de Winnaar, is een multitasker en heeft focus op waar het echt om gaat. Dit type houdt alles in de gaten maar blijft volledig geconcentreerd. Het kan makkelijk uren de aandacht ergens op vestigen zonder te verslappen en ook nog emails bij te houden en anderen te woord te staan. De tip is om meer te ontspannen. 

Enneagramtype 4, de Romanticus, heeft last van externe prikkels waardoor de creativiteit in het gedrag komt. Dit type voelt zich vaak eenzaam in gezelschap. Als er ruimte om hen heen is komen ze tot bloei. Het helpt hen om de stilte op te zoeken, prikkels te vermijden en hun eigen ritme te volgen. 

Enneagramtype 5, de Waarnemer, kan uren lang ongestoord geconcentreerd blijven. Ze laten zich niet afleiden en blijven focus houden, vooral als ze met iets interessants bezig zijn. Het zou hen helpen wat meer aandacht aan sociale contacten te besteden waardoor hun hoofd weer even leeggemaakt wordt. Maar een leeg hoofd is juist hun grote angst.

Enneagramtype 6, de Loyalist, past zich aan aan de omgeving. Dit type kijkt hoe anderen het doen en volgen dat tempo. Ze kennen hun eigen ritme slecht. Als ze hun algoritme ontdekken worden ze veel productiever.

Enneagramtype 7, de Avonturier, heeft een korte aandachtscurve, springt van het ene naar het andere, maakt lang niet altijd iets af en doet teveel tegelijk. Voor hen is het leuk bezig zijn belangrijker dan een goed resultaat. Het zou hen helpen zich te focussen en alle andere prikkels uit te sluiten. Dat vinden ze echter heel saai want ze zijn bang iets te missen.

Enneagramtype 8, de Baas, houdt controle en kan lang de focus op iets houden. Bijzaken doen er voor hen minder toe en vinden ze teveel afleiding. Dus richten ze zich op hoofdzaken. Het zijn aanpakkers en controlefreaks. Het zou hen helpen om meer rekening met anderen en met bijzaken te houden.

Enneagramtype 9, de Bemiddelaar, is een dagdromer en heeft de kortste aandachtscurve. Ze dromen al snel weg en hun productiviteit is niet erg hoog. Ze besteden vaak meer tijd aan bijzaken dan aan hoofdzaken. De tip is om je te omringen met mensen die je wijzen op de hoofdzaken en ervoor zorgen dat je focus houdt.

Als je een baan hebt waarbij iedereen van 9 tot 5 werkt (overheid bijvoorbeeld) zal het duidelijk zijn dat maar een beperkt aantal mensen echt productief is. Het zou veel beter zijn om de teams zo samen te stellen en iedereen z’n eigen algoritme kan volgen en dat je elkaar helpt om tot optimale productiviteit te komen door rekening met elkaars ritme te houden. 

Je snapt waarschijnlijk wel dat ik het liefst alleen werk en vooral wanneer het mij uitkomt. Dan verzet ik bergen op die momenten dat ik het meest helder ben.