EEN NIEUW JAAR

De datum 1 januari is volkomen willekeurig gekozen. Het aantal van 12 maanden in een jaar onlogisch. We vieren dus het nieuwe jaar op een verkeerde tijd. Gelukkig nieuwjaar!

Een jaar kent dertien manen. Dertien keer per jaar hebben we volle maan. Toch kennen wij twaalf maanden die de ene keer 30 en de andere keer 31 dagen tellen met een uitzondering van 28 of 29 dagen. Het slaat nergens op en is dan ook bedacht. Hoe komt dat?

Tussen de volle manen zitten 28 dagen. Het woord kalender betekende in het Latijn kassa. De Romeinen bedachten ooit dat het beter was als mensen eerder hun pacht gingen betalen en veranderde de dertien manen naar 12 maanden. Het was dus (toen al) om geld te doen.
Een natuurlijke cyclus is derhalve om 13 maanden te hanteren waarbij de kwartaal wisselingen op de 21ste dag liggen. 21 december zou dus een prachtige nieuwjaarsdag zijn. Maar de mooiste dag is de dag tussen de manen en dat is 21 juli. Het is de extra dag want 13 x 28 is 364 dagen. Dus is er één extra dag. Mooie dag voor een nieuwjaarsfeest. Die dag wordt trouwens: dag buiten de tijd, genoemd.
Dat was even een stuk geschiedenis. Het maakt natuurlijk niet uit wanneer we het vieren. Volgend jaar is volgend jaar. Oudejaarsdag is een dag van bezinning. Het is fijn om te evalueren wat je dit jaar gedaan hebt. En dan maken we wensen voor het nieuwe jaar. Dat hoort zo. Komen die wensen uit? Nee, meestal niet. Dat komt omdat we het wel wensen, maar er verder niets mee of voor doen. Dus verloopt het jaar weer vol verrassingen en onvoorziene omstandigheden. Het is net of we wachten tot er iets gebeurt en daar dan op reageren.
Het kan ook anders. Hierbij mijn tip om het nieuwe jaar naar jouw hand te zetten.

Op oudejaarsdag ga je het jaar evalueren vanuit het idee om te onderzoeken hoe jij gegroeid bent dit jaar. Wat waren we oorzaken van je groei? Wat gebeurde er wat jou geholpen heeft in je bewustwording. Waar ben je voor weggelopen, wat heb je laten liggen, wat heb je genegeerd. Dat zijn vragen die je helpen bij je bewustwording. En als dat allemaal gedaan is (het mooiste is om het op te schrijven) kan het feest echt een oudejaarsfeest worden. Dan vier je het afscheid van het oude zodat er ruimte komt voor het nieuwe.
Nu is er ruimte en ga je voor jezelf een opsomming maken van hoe jij het komende jaar vorm wilt gaan geven. Als er nu eens geen beperkingen zouden zijn, wat zou je dan doen. Geen beperkingen van geld of gezin. Gewoon vrij zijn om jouw leven in te delen en te doen wat je het liefste zou doen. Wat zou dat zijn. Hoe ziet dat eruit.
Vervolgens beschrijf je hoe jij zou willen groeien. Wat wil je aanpakken aan jezelf, welke beperkingen mogen eraf. Welke obstakels wil je opruimen.
Dan ga je na wat je wilt. Wat wil je bereiken. Waar wil je naar toe. Bekijk dat zowel spiritueel als heel concreet. Wat wil je? Als je dat antwoord hebt stel je de vraag: waarom wil ik dat? De waarom vraag geeft je motivatie weer. Als geld je motivatie is gaat dat wat je wilt niet lukken. Is je motivatie dat je financieel onafhankelijk wilt zijn lukt het wel. Begrijp je het verschil.
Nu ga je eraan werken dat jouw doel voor het komend jaar zich gaat manifesteren. Je doel mag dus vooral te maken hebben met je groei als ziel. Om je dromen tot realisatie te brengen zijn er een aantal simpele technieken.
Schrijf IEDERE DAG op wat je doel is. Wat wil je precies. Door dit iedere dag te doen komt er een repeterend effect dat zich in jouw cellen nestelt waarom je onderbewuste het als waar aan gaat nemen.
Vraag je iedere dag af waardoor jij gegroeid bent. Wat heb je meegemaakt dat je kunt vertalen naar groei. Groei wil zeggen dat je oude, belemmerende gewoonten en overtuigingen loslaat en naar een ander niveau van denken, voelen en doen gaat.
Vraag je iedere dag af wat jou beperkt heeft. Wat zorgde ervoor dat je boos, verdrietig, opstandig of noem maar op, bent geworden. Als je de redenen van dat wat er gebeurt buiten jezelf legt is het beperkend en staat het je groei in de weg. Door dit iedere dag te doen zie je het patroon en dan kan je het veranderen.
Kijk iedere dag wat jij gedaan hebt om de wereld ene stukje beter te maken. Dat wil niet zeggen dat je vooral met anderen bent bezig geweest, maar juist wat jij gedaan, gedacht of gevoeld hebt waardoor jouw omgeving ten positieve is veranderd.

Iedere dag is de eerste dag van 365 nieuwe dagen.
Ik wens je een gelukkig nieuwjaar.

Willem Jan van de Wetering