Nieuwsbrief - februari 2013

INHOUD
Genieten
Enneagram Professional Coach
Lezingen
Procesmodel
Enneagram Avonden
Enneagram Basis Tweedaagse
Zomerworkshops:
- Biografisch Schrijven
- Enneagramweek
- Spiritueleweek
Column
 

GENIETEN
Hoe wonderlijk kan het leven zijn. Ik ontmoet een cliënt die een harttransplantatie heeft ondergaan. Zijn thema is dat hij mag genieten en niets meer moet. Laat nu toevallig mijn thema precies hetzelfde zijn. Ik mag genieten. Dat is ook wat ik nu doe, ik leer iedere dag een stukje meer te genieten van dat wat er is. De synchroniciteit verbaast me nog steeds. Wat jij nodig hebt ontmoet je in anderen. In plaats van er weg voor te lopen of weg te duwen, kan je het maar beter omarmen.


ENNEAGRAM PROFESSIONAL COACH
Op 1 maart start de opleiding Enneagram Professional Coach in Dedemsvaart. In veertien dagen tussen maart en oktober leer je om anderen te coachen vanuit het Enneagram. Je ontdekt je eigen beperkingen vanuit je type. Je leert het type van de ander te duiden en de hele persoonlijkheid, tot in details, middels het spiertesten in beeld te brengen. Je ontdekt het proces van coaching en van de coachee en je gaat praktisch aan de slag om het Enneagram in alle diepere lagen te gebruiken in coaching. Onder leiding van Enneagram deskundige Willem Jan van de Wetering volg je deze gecertificeerde en erkende opleiding die middels een examen wordt afgesloten. Je kan deze workshop zowel voor zelfontwikkeling als beroepsmatig volgen. Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 10 personen. De plaats is Dedemsvaart.

Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.


LEZINGEN
Willem Jan van de Wetering geeft een aantal lezingen. Zo is er een lezing op 14 maart om 19.30 uur over het Enneagram en Enneagram IntegratieKunde (EIK) in IJsselmuiden. Opgeven kan via Martine Drenth op www.martinedrenth.nl of 06 23961241.

Op 2 maart is er een liefdesworkshop tijdens de Bruidsdagen op landgoed Zonheuvel in Doorn. Om 19.00 uur is er een diner met workshop over liefde. Opgeven via www.landgoedzonheuvel.nl


PROCESMODEL
Aan de hand van de film As it is in Heaven wordt het procesmodel uit de doeken gedaan en ga je jouw processen in beeld brengen. Het procesmodel is het oudste model van het Enneagram en geeft aan hoe processen precies verlopen. Door de kennis van het procesmodel kan je zien waar jij staat in jouw proces, waar de ander zich bevindt en hoe je tot elkaar komt en wat jouw volgende stap zal zijn. De schitterende film As it is in Heaven laat vijf processen zien die allemaal in de slot scene bij elkaar komen. In vier avonden bekijken we iedere keer een klein stukje van de film zodat het verloop van een proces je duidelijk wordt. Willem Jan van de Wetering legt het procesmodel steeds verder uit en laat je het praktisch invullen zodat je het direct kunt gebruiken.
De workshop van vier dinsdagavonden is op 12, 19, 26 maart en 2 april. De kosten zijn €125.- totaal.

Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.


ENNEAGRAM AVONDEN
De Enneagramavonden worden druk bezocht. De serie van 4 avonden in januari zat al snel vol en werd er parallel nog een reeks georganiseerd. De nieuwe data voor de komende reeks van vier avonden zijn bekend. De data zijn: 3, 10, 17 en 24 april. Geef je snel op want het maximaal aantal deelnemers is 10. De Enneagramavonden worden in Dedemsvaart gehouden.

Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.


ENNEAGRAM BASIS TWEEDAAGSE
Het Enneagram is een prachtig psychologisch model om jouw diepere lagen te ontdekken, te zien welk type bij de mensen om je heen het meest dominant is en hoe je jezelf kunt ontwikkelen en je onbekende talenten kunt gaan gebruiken. Het Enneagram geeft op veel niveaus inzicht in je drijfveren en vermogens, je valkuilen en talenten. Op 27 en 28 april 2013 is er een tweedaagse workshop in Doorn op Landgoed Zonheuvel. De dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur en zijn inclusief lunch, koffie, thee en hand-out.

Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.


ZOMERWORKSHOPS

Deze zomer zijn er drie workshops van Willem Jan van de Wetering.

Op 25 mei start de workshop Biografisch schrijven. Een week lang ga je aan de slag in de prachtige Franse Ardennen, om jouw biografie vorm te geven. Je kunt deze week bijwonen om daadwerkelijk je boek te schrijven, maar je kunt het ook gebruiken als therapeutisch middel om onverwerkte stukken uit het verleden te verwerken. Dit wordt een hele mooie week waarin ontspanning, lering en het schrijven zich aaneenhechten tot een niet te vergeten ervaring. Onder leiding van uitgever, schrijver, coach Willem Jan van de Wetering en expert in biografisch schrijven en coach Ariadne Jaski ben je in goede handen om het optimale uit jezelf te halen.
Klik hier voor alle informatie.

Eind juni is de Enneagramweek, een week waarin je helemaal wordt afgepeld van je overtuigingen en belemmeringen en je in contact komt met je kern, je essentie. Vanuit het Enneagram ga je aan het werk om je werkelijke zelf te ont-dekken. Deze week start op 30 juni.
Klik hier voor meer informatie.

Vanaf 17 augustus is er de spirituele week waarin je jouw spirituele vermogens leert te gebruiken, contact maakt met je gids, schildert met engelenenergie en het Spirituele Enneagram leert te gebruiken in je leven. Het Spirituele Enneagram ontvouwt zich als een routekaart waardoor je ziet wat jouw levensdoel is en hoe je jouw pad kunt volgen.
Klik hier voor meer informatie.


COLUMN
"Een goed gesprek"
Een willekeurige dag op een willekeurig station. Een rij wachtende mensen waarvan driekwart met twee duimen hun telefoon beroeren. Ze zitten op het wereldwijdeweb. Is er nog een gewoon gesprek mogelijk? Ik kom eindelijk weer iemand tegen die een gesprek kan voeren. 'Hoe is het?' vraag ik. 'Nou goed natuurlijk,' is het antwoord. Dus ik steek van wal en vertel dat ik vanmorgen een column heb geschreven. 'Weet ik,' klinkt het. 'En ik ben nu op weg naar een workshop in Doorn'. 'Weet ik', hoor ik weer. Op mijn vraag hoe hij dat allemaal weet klinkt het antwoord zo simpel: 'Ik volg je toch op facebook'. En inderdaad, ik post dagelijks mijn belevenissen op facebook en mijn overdenkingen twitter ik. Geen gesprek meer mogelijk. Iedereen weet alles van elkaar. Dus zit iedereen in de trein de mails te lezen, sms-jes te bekijken en facebook bij te houden. Er is niets meer te zeggen. 'Heb je ook dat filmpje op youtube gezien van die achterlijke leraar,' hoor ik naast me twee meisjes met elkaar praten. Het gesprek gaat over wat ze gezien hebben. Een kort gesprek want hun hoofd gaat al snel weer naar beneden en de duimen gaan weer razendsnel over hun scherm. We praten niet meer. En als er gepraat wordt gaat het nergens over. We hebben toch alles al gezien of gelezen. Nieuws gaat sneller dan ooit, het nieuws al alweer oud nieuws voor het je bereikt heeft.
Ik stop. Ik stop ermee.
Ik ga gewoon mensen aanspreken. Dus ik loop naar een bankje voor het station en ga naast een iets oudere vrouw zitten. 'Heeft u een hekel aan wachten, of vindt u het fijn om rustig om u heen te kijken?' is mijn openingsbod. Ze kijkt me aan en vertelt dat ze moe is. Moe van het geren naar het ziekenhuis waar haar dochter ligt. Moe van het zorgen voor haar man. Moe van alles eigenlijk. Heel open vertelt ze dat ze weet dat ze nu aan zichzelf moet denken. Maar er zijn zoveel mensen die haar nodig hebben. 'Dus ben ik hier maar eens even gaan zitten om uit te puzzelen hoe ik dat ga doen.' Ik vertel dat ik mensen daarop coach. 'Dus dit wordt een gratis consult,' zegt ze lachend. Ik beaam het. Ik vertel haar dat ze moet praten. Dat ze zich moet uiten. 'Vertel gewoon hoe je je voelt en wat het met jou doet dat ze steeds maar verwachten dat jij weer opstaat. En vervolgens leg je uit wat jij wilt.' Ik vraag haar wat ze eigenlijk wil. Ze denk lang na en zegt: 'Ik wil de liefde voor mezelf voelen door er voor anderen te zijn. Want dan zijn ze er voor mij.' Zulke wijze woorden hoor je niet vaak. 'Kies voor jou ,want jij bent uniek' zeg ik en ga opgewekt verder met de bus. Goede gesprekken bestaan nog. Je moet ze zelf beginnen.
 

Willem Jan van de Wetering
 

terug