Nieuwsbrief - juni 2013

INHOUD
Schrijven
Enneagramweek
Verslag biografisch schrijven
Lezing
Open dag
Enneagram workshop
Een driehoek
 

SCHRIJVEN
Momenteel schrijf ik aan het boek 'Passie Gezocht, als de verhuiswagen vertrokken is'. Het boek gaat over NA de scheiding. Over scheiden zijn al genoeg boeken, maar wat als alles achter de rug is en je partner vertrokken is. Dan komt het zwarte gat, de eenzaamheid, de machteloosheid, het verdriet. In negen stappen voer ik je mee naar je passie. Het boek geeft aan hoe jij er weer voor kunt zorgen dat je passievol in het leven staat, er weer zin in hebt en klaar bent voor een nieuwe toekomst. Het boek is mooi om te schrijven. Vooral omdat ik m'n eigen ervaringen erin mee kan nemen, maar ook de ervaringen van m'n cliënten en vanuit de workshops, ondersteunen die van mij. Ik ben nu halverwege en ervaar het als een prachtig proces. Ik verwacht dat dit boek veel mensen hulp en steun zal geven.
 

ENNEAGRAMWEEK
Van 29 juni tot en met 5 juli wordt in het Drenthse Valthe de Enneagramweek gehouden. Voor mij is dit een hoogtepunt in het jaar. De Enneagramweek is de weg naar Verandering. Er zit zoveel in deze week en er gebeurt zoveel met je dat het een enorm kado aan jezelf is om deze workshop te gaan doen. Voor de 15de keer wordt deze workshop gegeven en nog altijd leef ik er naar toe. Waarom? vraag je je misschien af. Omdat ik weet wat deze week voor de deelnemers kan betekenen.

In deze workshop word je 'afgepeld' met het spiertesten door een coach om helemaal bij je essentie, je kern, te komen. Iedereen heeft een Enneatype, maar de meeste mensen veranderen gedurende hun leven van Enneatype. Daardoor raak je steeds verder van je kern verwijderd. Je gaat 'geloven' dat je dat type bent. Maar je kunt geen type zijn, het is een rol die je speelt. In de Enneagramweek worden die rollen verzwakt zodat je vanuit je kern gaat leven. De groep bestaat uit maximaal 12 personen en er zijn drie coaches aanwezig om je te begeleiden. Iedere dag zijn er workshops die allemaal gericht zijn op het vinden van je kern en het afleggen van je rollen. Er is een haptonomische sessie, een geboorteceremonie, de workshop 'stel je grenzen' en nog veel meer. Ik durf te stellen dat, wie je ook spreekt van de oud deelnemers, ze je aan zullen raden om deze workshop te gaan doen.

Als je meer informatie wilt, klik hier.
 

VERSLAG BIOGRAFISCH SCHRIJVEN
Vorige week heeft de workshop Biografisch Schrijven plaats gevonden. Met een kleine groep werd er in de Franse Ardennen, bij Centre Buirefontaine, gewerkt aan de biografie. Zoals te verwachten viel ging de workshop de diepte in. Want als je gaat werken aan het opschrijven van je verleden kom je verborgen stukjes tegen. Iedere morgen was er een workshop over schrijven en vooral biografisch schrijven. In de middag had iedereen tijd om aan het schrijven te gaan. De avonden waren vooral bedoeld voor meditaties, sessies, leuke opdrachten en vooral diep graven. Het werd een heerlijke week die op veel waardering van de deelnemers kon rekenen.
Mijn ervaring is ook dat Biografisch Schrijven enorm helend werkt. Je komt stukjes van je verleden weer tegen waarvan je dacht het verwerkt te hebben. Toch raakt het. Om dan te gaan schrijven, bijvoorbeeld vanuit een ander perspectief, krijgt die gebeurtenis een andere lading en schrijf je het van je af. Gezien alle positieve reacties wordt de workshop volgend jaar in de laatste week van juni gehouden.
 

LEZING
Op dinsdag 11 juni geeft Willem Jan een lezing in Kasteel Gronsveld in Heerlen. Je bent van harte welkom.
Op donderdag 13 juni is er een interview op Radio Wedde met Willem Jan over de uitgangspunten van het Enneagram.
 

OPEN DAG
Op zondag 25 augustus is er vanaf 13.00 uur een Open dag bij het Enneagram College in Dedemsvaart.
Je krijgt dan een uitleg over de verschillende cursussen die gaan starten zoals Enneagram Professional Coach en de workshopavonden zoals Enneagram Basis en Enneagram Verdieping.
Daarnaast is er een workshop van Willem Jan van de Wetering met als thema Enneagram en Liefde. Daarin ontdek je wat de negen typen onder liefde verstaan en wat ze van een relatie verwachten.

Het duurt tot 18.00 uur. Entree is gratis.
 

ENNEAGRAM WORKSHOP
Op 3 september start er een nieuwe reeks van 4 avonden over het Enneagram waarin je de basis van het Enneagram gaat ervaren. Willem Jan neemt je mee door het Enneagram heen. Je leert jouw dominante type kennen, gaat anderen in het model herkennen en je ontdekt je verborgen drijfveren en vermogens.

Klik hier voor meer informatie.
 

EEN DRIEHOEK
De driehoek heeft een belangrijke betekenis. Het staat voor de drie eenheid. Telkens weer kom je tegen dat iets uit drie delen bestaat. In het Enneagram zijn dat de invloeden van buitenaf. Dat wil zeggen dat een driehoek je altijd aangeeft wat er speelt.
Op punt 3 is het de situatie waar je inzit. Op punt 6 is het dat wat je tegenhoudt. En punt 9 geeft de oplossing aan. Punt 3 in het Enneagram is de Winnaar en leert je dat je op je doel af moet gaan en niet moet verzaken. Punt 6 is de Loyalist die problemen ziet en ze op wil lossen. Hier kom je tegen wat jou blokkeert om verder te gaan. Punt 9 is de Bemiddelaar die het overzicht heeft en beide standpunten ziet en de oplossing aandraagt. Wat heb je hieraan? Je kan het altijd zien vanuit het positieve (3), negatieve (6) en het neutrale (9). Als je weet waar je heen wilt, maar het schiet niet op, dan is er een blokkade die je vanuit neutraliteit op kunt lossen.
 

VOLGEN
Je kan me ook volgen op twitter:willemjanvdwete
en op Facebook: Willem Jan Vandewetering.
 

Ik wens je een hele mooie zomerse maand toe en graag weer tot de volgende nieuwsbrief.
Willem Jan van de Wetering

terug