Nieuwsbrief - april 2012

INHOUD
Een periode vol verandering
Enneagramavonden
Enneagramweek
Spirituele week
Enneagram Professional Coach
Nieuws
Middelen
Tips
Afslanken IJsselsteijn
Radio Merlijn
Column
 

EEN PERIODE VOL VERANDERING
De zon schijnt en toch is het nog heel koud. De bomen lopen al uit en de vogels nestelen zich. Het jaar 2012 is een bijzonder jaar. De energie is aan het veranderen. Het is net of de wereld in beweging is. Logisch in het jaar dat de Mayakalenders eindigen. Die verandering wordt de komende maand geïntensiveerd. Je zal dat ook gaan voelen. Als je weet wat er gaat gebeuren kan je zorgen dat je klaar bent voor de nieuwe energie. Wat er speelt is dat de energie verandering ervoor zorgt dat wij de mogelijkheid hebben om op een ander (hoger) niveau te komen. Het is het jaar voor/van groei. Nu komt het erop aan. De crisis is onomstotelijk aanwezig en raakt ons. De macht van de banken is nog steeds veel te groot, de regering heeft te veel invloed. De nieuwe tijd zal er voor zorgen dat mensen in beweging komen, dat er particuliere initiatieven komen die tot verandering zullen leiden. Maar het belangrijkste is dat wij veranderen, dat jij dat doet. Stel je open voor de nieuwe tijd. De tijd dat het denken heilig was, is voorbij. De kennis van het hart zal het over kunnen nemen. Als wij dat willen.


WORKSHOPS
De komende weken zijn er een aantal workshops waar we graag je aandacht op willen vestigen. Misschien zit er iets voor jou bij.

Enneagram basis workshop
In mei starten we met 4 opeenvolgende dinsdagavonden met de workshop Enneagram Basis. Ervaar het Enneagram in al haar facetten. De eerste avond is een introductie van de typen en we doen type 8. Daarna steeds 3 typen op een avond en de laatste avond doen we: wat kan je ermee? Je krijgt na ieder stuk theorie een oefeningen, muziek van dat type of een filmfragment. Daardoor gaan de typen voor je leven. Je ontdekt wat jouw dominante type is, je herkent anderen in je omgeving en je ziet de samenhang in het Enneagram waardoor je je communicatie kunt verbeteren. We werken in een kleine groep waardoor er veel persoonlijke aandacht is. De workshop is in Dedemsvaart. We starten om 20.00 uur op de volgende data: 8, 15, 22, 29 mei 2012. Deze workshop is echt aan te raden als je meer met het Enneagram wilt gaan doen dan je in een boek hebt gelezen of in een introductielezing hebt meegemaakt.

Enneagramweek
De Enneagramweek wordt dit keer voor de veertiende keer gegeven. Het is de mooiste workshop die ik geef omdat het diep gaat en je echt je kern ontmoet. De opzet van de Enneagramweek is om tot verandering te komen, oude patronen te doorbreken en blokkades op te heffen. Je werkt in een kleine groep en er is veel begeleiding. Je hebt dat ook verschillende sessies met een Enneagramcoach. In de workshop worden laag voor laag de conditioneringen afgepeld en kom je bij je kern. Door de oefeningen ga je het Enneagram ervaren. Je wordt je bewust van je gedrag en dat jij je gedrag niet bent. Wie je bent is veel mooier. Die mooie zelf kan je na deze week gaan laten zien. Je krijgt een workshop van Wietske Visser waarin je je hogere zelf ontmoet. Er is een geboortesessie waarbij je afrekent met oude patronen en pijnen. Je leert meer te voelen. Deze workshop is een kado aan jezelf. Volgens de deelnemers van de afgelopen jaren is dit de mooiste workshop van het jaar.
Diana: 'Dit heeft m'n leven veranderd'.
Jaap: 'Ik heb echt mezelf gevonden. Ik ben van baan veranderd en heb het nu helemaal naar m'n zin.'
Tineke: 'Wat een ervaring zeg. Nooit gedacht dat dit er allemaal uit zou komen.'
De Enneagram wordt gegeven in Valthe (Drenthe) van 10 tot en met 16 juni 2012. Hoofdtrainer: Willem Jan van de Wetering. Trainers: Wietske Visser, David Schaling en Kitty Haccou van der Linde. Coaches: Bernadette Stormmesand en Herniz Brink.
Klik hier voor alle informatie.

Spirituele week
Eind augustus wordt de Spiritueleweek gehouden in Zuid Frankrijk. In het prachtige en heilige stadje Lalouvece is het centrum La Vie Terra. Een uitnodigende omgeving voor een workshop om je spiritualiteit te ontdekken en te vergroten. Willem Jan van de Wetering en Wietske Visser geven er de Spiritueleweek, gebaseerd op het Spirituele Enneagram. Uiteraard worden er veel onderdelen buiten gedaan. Je maakt kennis met het spirituele Enneagram, de routekaart om tot ware spirituele inzichten te komen. Je werkt aan contact met je gidsen en inzicht in jezelf. Het contact met je hogere zelf vormt eveneens een onderdeel van de week. In de avonden zijn er meditaties, familieopstellingen, schilderen met je gids.
Klik hier voor alle informatie.

Opleiding Enneagram Professional Coach
In september start in Amsterdam de opleiding tot Enneagram Professional Coach. Je leert anderen te coachen met het Enneagram als hulpmiddel. Het coachen wordt veel sterker en doeltreffender als je daarbij het Enneagram gebruikt. Dat wordt op verschillende manieren gedaan. Je leert om anderen in het Enneagram te plaatsen en hen daarop te coachen. Je ziet wat jouw type aan beperkingen en aan vaardigheden heeft. Je kan snel het type van een bedrijf bepalen. Vooral het procesmodel is een sterk instrument in deze opleiding. Je gaat het proces van coaching inzetten en ontdekt hoe je processen het beste aan kunt sturen.
De opleiding is steeds op weekend dagen in 7 blokken van twee dagen.
Klik hier voor alle informatie.


NIEUWS

  • In ieder nummer van het tijdschrift Onkruid tref je een column van mij aan. Het is leuk om voor dat blad te schrijven. De column die er nu in staat is wel heel persoonlijk.
  • Regelmatig zijn er lezingen in het land. Op 10 mei geef ik een lezing in Harderwijk bij centrum Helios.
  • Het boek 'Enneagram als weg naar Verandering' is inmiddels meer dan 55.000 keer verkocht en verschijnt volgende week alweer in de 18de druk.
  • Op verzoek ben ik ook gaan coachen in een praktijk in Amersfoort. Speciaal voor mensen uit de randstad die Dedemsvaart te ver weg vinden.
  • Heel blij ben ik dat alle opleidingen die ik geef: EIK, Energetic Psychology, Enneagram Professional Coach en Vitaliteitscoach, zijn geaccrediteerd door de beroepsvereniging BATC. Een mooie erkenning voor wat we gezamenlijk hebben neergezet in de afgelopen tijd.


GRATIS DOWNLOAD BOEK
Op de website www.enneagramcollege.nl staan twee gratis download boeken. Ik heb een boekje gemaakt over Zelfcoaching en het Enneagram. Het bevat de tips om jezelf te coachen vanuit ieder Enneagramtype. Dat kan je dus gratis ophalen.
Tevens staat het boek Hoera ik ben erop. Dat boek bevat de verhalen uit mijn coachpraktijk. Het zijn bijzondere, mooie, boeiende verhalen over mensen die vast zitten in hun leven en de moeite nemen om hard te werken daaruit te willen komen. Het is voor mij een dierbaar boek. Ook gratis te downloaden.


MIDDELEN WERKEN
Onze kat Ronnie was na de verhuizing helemaal van slag. Hij kwam nauwelijks nog in huis, alleen  om even te eten. Daarna was hij weer vertrokken. Met testen kwam eruit dat hij z'n plek niet kon vinden, geen verbinding voelde met ons en met het huis en dat hij geen vertrouwen had. We testen twee middelen uit de Andromedicalijn uit: Chakra en Vertrouwen. Een uur na de inname van de korrels kwam hij binnen, liep het hele huis door en nestelde zich in z'n oude mand. Sindsdien is hij de hele dag binnen en gaat vooral s' nachts op jacht. Op de vraag of middelen werken is het antwoord dus ja. Op de vraag of je er in moet geloven voor de werking is het antwoord: nee.
Alles over de middelen kan je vinden op www.charmiene.nl


TIPS
Spierkracht
Spieren heb je nodig voor het bewegen. Of het nu de tong is, een wenkbrauw die iets omhoog gaat, lopen en zelfs gewoon staan. Spieren zijn van levensbelang. Dat kan je ook zien als je lichaam moet reageren op plotselinge en drastische veranderingen in je omgeving. De skeletspieren kunnen in een paar honderdsten van seconden in actie komen en dan een enorm geconcentreerde trekkracht uitoefenen op de botten waaraan ze zijn verbonden. Als het nodig is kunnen zij 1000 maal hun eigen gewicht dragen.

Enkele tips voor een goede nachtrust
Probeer te ontspannen vanaf een uur voor het naar bed gaan; ga in bad, lees een boek, luister naar muziek.
Ga niet sporten, huishoudelijke klussen doen, achter de computer zitten of lezen in bed vlak voor het slapengaan.
Eet 's avonds voor het naar bed gaan niet te veel en drink dan ook geen koffie.
Als slapen echt niet lukt, sta dan op en ga iets doen dat afleidt en ontspant.

Duizendblad
Als je thee maakt van Duizendblad dan wordt het lichaam gereinigd. Het heeft een zuiverende werking waardoor het de urineafscheiding reguleert.

Brandnetels
De zomer staat voor de deur en de brandnetels zijn alweer op volle sterkte aanwezig. Als je een prikkelend gevoel krijgt van brandnetels kan je paardebloemen plukken en het vocht uit de steel op de plekken die jeuken smeren. Binnen een minuut is het over.
Overigens heb ik bij de Sjamanen geleerd dat je eerst met de brandnetels moet praten. Vertel ze dat je hier doorheen moet en of ze je helpen, dan prikken ze niet. Alleen oefenen als er ook paardebloemen in de buurt zijn.


AFSLANKEN MET HET ENNEAGRAM
De workshop Afslanken met het Enneagram is een groot succes. De meeste mensen komen in korte tijd op hun natuurlijke gewicht. Ik heb negen voeding aanbevelingen gemaakt, voor ieder type natuurlijk. Hierbij een algemene tip:
Eet geen gekristalliseerde suikers. Ze werken energie verlagend.
Eet weinig producten van koeien. De melk van een koe is door de mens slecht te verdragen.
Eet regelmatig en niet teveel.
De volgende workshop Afslanken met het Enneagram is op 30 juni en 1 juli in IJsselstein.


RADIO MERLIJN
Wekelijks op maandagavond om 21.00 uur maak ik een radioprogramma over het Enneagram op www.radiomerlijn.nl. De komende weken maak ik uitzendingen die De Weg Naar Vrijheid als thema hebben. Dat is de weg die het kind aflegt van geboorte tot volwassenheid. De negen stappen die het kind zet worden niet allemaal goed gezet. Daardoor ontstaan er beschadigingen in de volgende stappen. Door je bewust te worden van wat er gebeurt kan het geheeld worden. In de uitzending doet Wietske Visser een heling van die stap en doe ik een visualisatie. Ik zou het leuk vinden als je  luistert.


COLUMN
In de workshop Afslanken met het Enneagram ontmoet ik een vrouw die 140 kilo weegt. Ze vertelt haar geschiedenis en die liegt er niet om. Geslagen, mishandeld, geen liefde gekregen. Nu is ze gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Maar het slanke meisje van vroeger is nu veel te dik. Aan de slag dus. Het verleden speelt natuurlijk een grote rol. Maar er kwam bij dat ze in een vorig leven veel had meegemaakt dat haar leven in het nu beïnvloedde. Ze was toen mishandeld omdat ze te mooi was. Haar man in dat leven had haar zodanig mishandeld toen hij dacht dat ze iets met een ander had, dat ze overleed. Of het werkelijk gebeurt is doet niet terzake. Dat het een overtuiging ergens in haar was wel. Nu was ze ook mooi, alleen veel te zwaar. En ze kon het niet stoppen. Door de oefeningen en de opstellingen die we deden zag ze dat haar blokkade regeerde. Zij bepaalde niet, haar blokkade deed dat. Die blokkade was o.a. de overtuiging: ik heb het recht niet om slank te zijn. Toen ze er achter kwam dat de oorsprong in een vorig leven was, kon ze het in het nu loslaten. Door de overtuiging om te zetten kwam er letterlijk verlichting. Ze is afgevallen tot haar natuurlijke gewicht van 85 kilo.
Wat bijzonder dat we ons laten regeren door overtuigingen of emoties die uit vorige levens afkomstig zijn. Wat vreemd dat blokkades van onze voorouders ons in dit leven nog parten spelen. Gelukkig is er steeds meer ruimte en acceptatie dat dit kan. Want dan kunnen we iets doen. Het genetische verleden hoort bij ons, vorige levens hebben we gehad. De bedoeling van dit leven is om daarmee te dealen, dat te verwerken of los te laten en te transformeren zodat we er vrij van zijn. Wat ben ik blij dat ik dit werk mag doen om anderen te helpen in hun proces. Wat ben ik blij dat ik me steeds weer laat helpen om mijn processen te gaan.

Willem Jan

terug