Nieuwsbrief - mei 2012

INHOUD
Wat verwacht je
Waarom zou jij de Enneagramweek doen?
Informatieavond
Kort Nieuws
Radio Merlijn
Verwachtingen
 

WAT VERWACHT JE
In iedere nieuwsbrief geef ik je graag iets mee ter overdenken. Dit keer is dat over verwachtingen.
Ik heb veel verwachtingen gehad. Ik verwachtte dat iemand dit of dat zou doen. Als dat niet gebeurde was ik teleurgesteld en had ik m'n oordeel al klaar. Zo vroeg iemand me of ik een verhaal wilde maken over het Enneagram binnen schoolsystemen. Het zou haar enorm helpen en ze zou me heel dankbaar zijn. Dat was best veel werk maar ik deed het graag. Ik verwachtte dat ze mijn inspanning zou belonen door naar m'n workshop te komen, of een leuk presentje te sturen of enthousiast zou bellen. Maar ik kreeg niets anders dan de email: Dank je wel, geweldig!' Dus was ik teleurgesteld. Ik nodigde haar niet meer uit voor workshops en liet niets meer van me horen. Pas geleden kwam ik haar tegen en ze liet me weten dat ze zo blij was dat ik dit voor haar gedaan had. 'Heb je er zelf nog iets aan gehad?' vroeg ze. Dat raakte. Het was de spijker op z'n kop. Door dat verhaal te maken heb ik een training voor een school in Enkhuizen geschreven en de opdracht gekregen. Het had me dus heel wat gebracht. Ik hoef niets meer te verwachten. Op m'n gevoel afgaan en dan dingen doen uit liefde, zonder verwachtingen. Zo simpel is het. Vandaar in deze nieuwsbrief aandacht voor verwachtingen.


WAAROM ZOU JIJ DE ENNEAGRAMWEEK DOEN?
Ik heb al eerder iets gemeld over de Enneagramweek die ik dit jaar voor de 14de keer geef. Op 10 juni start deze week in het Drentse plaatsje Valthe. Het is de mooiste weekworkshop die ik geef en ik kijk er ieder jaar weer met plezier naar uit.

Wat heeft deze week jou te bieden?
Iedereen heeft één sterk Enneatype. Dat bepaalt het gedrag dat je laat zien. Dat gedrag is vaak onbewust en ontstaat vanuit een verdediging die jouw diepste pijn vermijdt. Die verdediging, dus dat type, ontstaat al heel jong in je leven. Door wat je later mee maakt is er een grote kans dat je, als je knalhard geraakt wordt en in je pijn schiet, een andere verdediging aanneemt. Daardoor ontstaat er ander gedrag en een ander type. 80% van de mensheid is niet meer z'n oorspronkelijke type.
Het zal je duidelijk zijn dat je dan niet je grote talenten en vermogens gebruikt, maar die van een ander type, wat je dus eigenlijk niet bent.
In de Enneagramweek wordt je afgepeld met spiertesten tot je uitkomt bij het type dat je echt bent: jouw levensdoeltype. De blokkades en overtuigingen die je in je leven hebt opgebouwd worden verzwakt en je levensdoeltype wordt sterk gemaakt. Daardoor verandert je gedrag, kan je bij je verborgen talenten, volg je je levenspad moeiteloos en kan je problemen veel beter aan. Het is een week om werkelijk in je autenthieke kracht te komen.

Klik hier voor alle informatie.


INFORMATIEAVOND
Op vrijdag 1 juni geef ik een informatieavond in Zonheuvel in Doorn die je gratis kunt bezoeken. Het begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 ben ik aanwezig om je op te vangen en kennis met je te maken. Tijdens deze infoavond zie je wat EIK (Enneagram Integratie Kunde) is en krijg je een demo met spiertesten wat we ook in de zomerweken gebruiken. Je krijgt uitleg over de Enneagramweek en de spiritueleweek. We doen een oefening en je kan vragenstellen over de opleidingen of de zomerweken. Je ontvangt een kaart met affirmaties voor de typen zodat je al aan jezelf kunt werken.
Ik zal ook een uitleg geven over het verschil tussen de twee zomerweken. Waarom zou je voor de een of voor de ander kiezen. Ook geef ik een uitleg over Enneagram Professional Coach die in september begint.
Het belangrijkste van de avond is dat we elkaar ontmoeten, dat je de energie proeft die we in de weekworkshops en opleidingen neerzetten en dat je informatie krijgt en vooral 'ziet' wat er gebeurt.
Vrijdag 1 juni, 20.00 uur, Amersfoortseweg 98 in Doorn. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Meld je wel even aan door een email te sturen zodat ik weet hoeveel mensen er komen.
Klik hier.


KORT NIEUWS

 

  • Nu het groen is geworden rond de boerderij in Dedemsvaart is het heel prettig wonen. Tegenover ons is een onbebouwd gebied waar je heerlijk kunt wandelen en dat grenst aan het Zuiderbos. Dat je, met het vochtige weer, veel in de tuin moet werken is bepaald geen straf.
  • Veel mensen bellen voor een coaching afspraak en dat doe ik graag. Hou er dus wel rekening mee dat ik niet direct een plek heb. Voor coaching in Dedemsvaart kun je meestal snel terecht. Een keer in de maand huur ik een ruimte in Amersfoort voor de coaching.
  • Mijn boek 'Enneagram als weg naar verandering' komt deze week in alweer een nieuwe druk uit. Ik ben de tel kwijt maar ik geloof dat het de veertiende druk is. Er zijn al meer dan 55.000 exemplaren verkocht. Het komt uit bij GV Media. Weer een mijlpaal.
  • Ik ben binnenkort bij RTV Oost in Hengelo voor een interview over het Enneagram en het Nederlands elftal. De voetbalkoorts slaat weer toe dus zoekt men nieuws over onze jongens. Ik ga nu beginnen aan de analyse want het ziet er naar uit dat er een heel uitgebalanceerd Enneatype elftal kan komen met Bert van Marwijk als 6 met type 9 aan het roer. Binnenkort lees je het verslag op de website.
  • De website www.enneagramcollege.nl wordt goed bezocht. Ik besteed er ook best veel tijd aan om het up to date te houden. Er staan regelmatig nieuwtjes op en ik werk de teksten voor de opleidingen steeds bij. Ook staan er regelmatig nieuwe dingen in de agenda, nieuwe workshops en bij het nieuws dingen die ik tegenkom of meemaak. In m'n dagboek van een Trainer beschrijf ik wekelijks wat er zoals gebeurt.
  • NLP is een zeer goed instrument om te gebruiken. Ik ben door de NVNLP gevraagd om een verhaal te maken over het Enneagram en NLP. Leuk om te doen want ik krijg 5 pagina's. Ik beschrijf vooral wat het Enneagram binnen NLP kan betekenen.
  • In het blad Koorddanser staat een groot verhaal van mij over het Spirituele Enneagram. Leuk dat ze dit geplaatst hebben.
  • Ik heb veel reacties gekregen op m'n wat persoonlijke column in het tijdschrift Onkruid. Allemaal bedankt voor jullie reactie. Het doet me goed.
  • Op Facebook is een enneagrampagina waarbij er ook discussies zijn. Je kan je ook aanmelden op linkedIn en je kan dan lid worden van de Enneagramgroep. Daar zitten ook mooie discussies op. Zo gaat het enneagram meer leven.

RADIO MERLIJN
Iedere maandagavond maak ik een programma voor www.radiomerlijn.nl. Binnenkort starten we met een serie over Intuïtieve Spirituele Ontwikkeling. Leuk om te doen, want ik ben bezig om een schriftelijke cursus hierover te schrijven voor Onkruid. Tevens wordt het een boek dat eind 2013 zal verschijnen. In de wekelijkse uitzending van radio Merlijn zullen we oefeningen en visualisaties doen. Maandagavond om 21.00 uur.


VERWACHTINGEN
Wat ons het meest weerhoudt van spirituele groei is verwachtingen. We verwachten iets van een ander. Juist doordat je iets verwacht sta je niet meer open voor wat de ander zegt of doet. Je raakt al snel teleurgesteld als het niet aan jouw verwachtingen voldoet. Dat heeft weer als gevolg dat je je afsluit van de ander en een oordeel klaar hebt.
Graag laat ik je zien hoe de negen Enneagramtypen omgaan met verwachtingen.

Type 9, de bemiddelaar, heeft als diepste overtuiging dat de wereld ten onder gaat aan conflicten. Vandaar dat de focus gericht is op harmonie. Wat men wil is liefde. De verwachting is dat liefde alles oplost en dat de omgeving uiteindelijk volkomen in harmonie zal komen. Daarvoor hoef je alleen maar liefde uit te stralen en iedereen van je liefdevolle bedoelingen te overtuigen. Er ontstaat verwarring als de conflicten toch doorgaan.

Type 8, De baas, heeft als diepste overtuiging machteloosheid. Om dat te vermeiden richt het zich op controle. Het ziet de omgeving als vijandig en zal zelf dus sterk moeten zijn en vooral duidelijk. De verwachting is dat door een harde aanpak alles goed zal komen. Verzwakken kan catastrofaal zijn. Aanpakken is dus het devies. Hard zijn voor jezelf en voor anderen zorgt ervoor dat alles op tijd geregeld wordt, Dit type moet zelf de vinger aan de pols houden. Delegeren is goed, maar controleren altijd beter. Kwetsbaar zijn is moeilijk voor de 8, dus is de verwachting is dat als je zelf krachtig blijft, dit uitstraalt op de rest.

Type 7, De avonturier wil vooral leuke dingen doen. Daardoor vermijdt hij pijn en lastige zaken. De verwachting is dat het leven een groot feest wordt als je zelf leuke dingen doet. Negatief zijn is niet nodig want een dosis humor brengt altijd de zon in huis. De stelling: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd is hier op z'n plek. Dit type verwacht veel van het leven en ziet zichzelf op latere leeftijd al in een gemeenschap met gelijkgestemde wonen om optimaal van het leven te genieten. Het verwacht van anderen vooral applaus en ondersteuning en is teleurgesteld als er kritiek komt.

Type 6, de Loyalist, heeft trouw hoog in het vaandel staan. Onzekerheid is de allergie dus zoekt het naar zekerheid. De verwachtingen zijn dat anderen betrouwbaar zijn en hun woord nakomen. Daardoor is de teleurstelling extra groot als dit niet gebeurt. Ze verwachten ook dat de ander hen zekerheid geeft. Dat moet dan tot uiting komen in er zijn als ze je nodig hebben, zelf je hulp aanbieden als er iets te doen valt. Ze verwachten gewoon dat je een beetje op ze let. Als de ander dan geen tijd heeft of niet spontaan hulp biedt is er teleurstelling en veroordeling.

Type 5, de Waarnemer, heeft als diepste angst iets niet te begrijpen. Vooral het leven is zo moeilijk te begrijpen. Vandaar dat ze altijd onderzoeken wat het leven inhoud en hoe je het leven leeft. Ze zitten erg in hun hoofd en kunnen moeilijk bij hun gevoel. De verwachtingen van dit type zijn dat de ander zinvolle informatie geeft en anders hun mond dichthoudt. Ze hebben een hekel aan prietpraat. Ze verwachten een intelligente oplossing waarover nagedacht is. Ze verwachten van anderen liefde die zich uit in luisteren. Ze verwachten geholpen te worden hun gedachten te ordenen.

Type 4, de Romanticus, heeft als diepste pijn dat ze niet zijn om van te houden. Ze gaan steeds meer geloven dat onvoorwaardelijke liefde niet bestaat. Als compensatie gaan ze zoeken naar de ultieme liefde. Ze verwachten dat de ander hen aanvoelt zonder dat ze iets hoeven te zeggen. Ze verwachten de arm om hen heen, een troostend woord, een bemoedigend schouderklopje. Meer je gevoel laten spreken dan je stem laten horen. Woorden zijn maar woorden, zij verwachten dat je je gevoel volgt en inziet dat zij heel bijzonder zijn.

Type 3, de Winnaar, is wars van diepe emoties. De pijn is dat ze niets voorstellen en een looser zijn. Daardoor willen ze graag succesvol zijn. Van anderen verwachten ze applaus voor hun daden. Ze verwachten dat je inziet dat ze speciaal zijn en dat je hen de roem geeft waar ze naar op zoek zijn. Ze willen niet naar hun verdriet of emotie, maar vluchten ook niet in denken. Ze gaan vooral doen. Altijd bezig en vooral met succesvolle zaken. Wat die zaken zijn is minder belangrijk dan het resultaat. Uiterlijke schijn is belangrijk. Jij mag daaraan meehelpen.

Type 2, de Helper, is het type dat zichzelf niet goed genoeg vindt. Van anderen verwachten ze dus dat die hen vertellen hoe goed ze zijn. Ze willen onmisbaar zijn en stemmen daar hun gedrag op af. De Helper gaat niet naar het denken, maar ervaart alles juist emotioneel. Ze kunnen mee gaan in de emoties van de ander en verwachten dan een dank je wel. Ze hopen erop dat je hen geweldig vindt en dat veelvuldig laat horen. Ze praten veel en vinden het fijn als je luistert en hen bewonderd.

Type 1, de Perfectionist, wil alles goed doen omdat de diepste pijn is dat ze zelf niet perfect zijn. Ze voelen zich onvolmaakt. Van de ander verwachten ze dat die inzien dat zij het het beste weten en dat ze praktisch zijn. En dat moet je wel laten merken. Ze verwachten dat je hun het krediet geeft voor alles wat ze doen. Ze willen graag hun gelijk halen en verwachten dat je dat geeft.

Zo gaan de negen typen om met Verwachtingen. Verwachtingen zijn het grootste probleem in gedragsverandering. Als je niets verwacht van anderen kan je makkelijker bij jezelf blijven en jouw kwaliteiten benutten, dat waar je echt goed in bent.


Ik wens je hele mooie weken toe met veel inspiratie
Willem Jan van de Wetering

terug