Nieuwsbrief - december 2015

INHOUD
Open dag: De Maximale
Start EIK opleiding
Enneagram Avonden
Afslanken met het Enneagram
Visualiseren kan je leren
Enneagram Kindercoach
Column


De decembermaand leent zich natuurlijk uitstekend om te evalueren en vooruit te kijken. In deze nieuwsbrief kijken we vooruit naar 2016 met als begin een spetterende gratis workshop De Maximale.


DE MAXIMALE
De open dag 9 januari van het Enneagram College
Tijdens de open dag op zaterdag 9 januari krijg je een gratis workshop De Maximale om het maximale uit jezelf te halen. Omdat we kunnen veranderen van Enneagramtype gedurende ons leven raken we verder weg van onze kern. Je essentietype ontstaat vlak na of tijdens de geboorte. Daar ligt je levensdoel in besloten. Als je weggaat van dat levensdoel, door de dingen die je meemaakt, dan is de kans groot dat je niet het maximale uit jezelf haalt. In deze workshop ervaar je dat je meer kunt dan je kan en dat alleen jij jezelf in de weg zit. Dus is het op te lossen zodat je echt het maximale uit jezelf haalt.
Tijdens de open dag krijg je ook een uitleg van de opleidingen die het Enneagram College geeft, zijn de nieuwste boeken te bekijken, is er een stand met aanbiedingen en kan je met de coaches praten die de opleidingen begeleiden. Tijdens de open dag krijg je een goede indruk van de manier van lesgeven van Willem Jan en de aanpak van het Enneagram College.
De Open dag vindt plaats op 9 januari in het Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk, start om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Je bent van harte welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.
Wel moet je je aanmelden. Klik hier.


START EIK OPLEIDING
Eind januari start de nieuwe EIK opleiding. EIK staat voor Enneagram IntegratieKunde. In 21 moduledagen leer je om problemen bij een cliënt op te lossen, welke dat ook zijn. Dat doe je met verschillende technieken zoals Emotionele Psychologie, Chakra Balancing, De Weg naar Vrijheid en nog veel meer technieken die je allemaal in de opleiding leert. Je kunt je daarna vestigen als coach/therapeut want de opleiding is erkent en wordt gecertificeerd.

Klik hier voor alle info.


ENNEAGRAM AVONDEN
De basis van het Enneagram geeft Willem Jan van de Wetering in vier dinsdagavonden vanaf 12 januari bij het Enneagram College in Nieuwleusen. Je leert de negen typen beter kennen, ontdekt welk type bij jou dominant is, hoe anderen in elkaar zitten en hoe je je communicatie en relaties kunt verbeteren.
Dit is een goede start om je daarna verder in het Enneagram te verdiepen.

Klik hier voor alle informatie.


AFSLANKEN MET HET ENNEAGRAM
Op woensdag 6 januari geeft Willem Jan, samen met voedingsdeskundige Marianne Meijer, de workshop Afslanken met het Enneagram. Het is een introductieavond zodat kan ervaren wat je met de technieken vanuit het Enneagram kunt doen om op je natuurlijke gewicht te komen. Het vindt plaats in Lokaal 12 bij de Readshop in Dedemsvaart en start om 20.00 uur.

Kijk op www.multimedia-shop.nl.


VISUALISEREN KAN JE LEREN
Willem Jan geeft op vrijdagavond 15 januari een workshop bij de Readshop, Lokaal 12 in Dedemsvaart met als thema 'Visualiseren kan je leren'. De avond wordt gecombineerd met Ademen van ademtherapeut Gea Klomp. Vrijwel niemand haalt goed adem. Als je dat eerst leert kan je beter visualiseren. Je kan alles visualiseren en het mooie is, dat als je dit goed doet, het werkt. Visualiseer een parkeerplaats en hij is er. Visualiseer je gezond en je problemen worden minder.

Kijk op www.multimedia-shop.nl voor kaartjes.


ENNEAGRAM KINDERCOACH
Er zijn nogal wat kinderen die problemen hebben. In de opleiding Enneagram Kindercoach leer je hoe je deze problemen aan kunt pakken en op kunt lossen met de ouders en het kind. Het is een verdiepingsopleiding dus je moet al een coach opleiding achter de rug hebben om deel te kunnen nemen.
De opleiding bestaat uit 14 dagen in modules van 2 dagen en start op 16 januari.

Klik hier voor alle informatie.


HIJ DUWDE EN SLOEG
Column van Willem Jan van de Wetering
'Hij duwt en hij slaat andere kinderen,' vertelde de moeder van een vierjarig ventje. Of ik kon helpen want er was duidelijk iets aan de hand met het mannetje. Ik heb eerst z'n type getest en dat bleek Enneagramtype 8, de Baas, te zijn. Dat type is dominant, wil sterk zijn, kan moeilijk kwetsbaarheid laten zien en kan geweld gebruiken als hij geen andere manier ziet. Ik testte ook uit dat type 2, de Helper, i.p.v. de beoogde 50% maar 6% sterk was. Type 2, de Helper is het zachte type, empathisch, liefdevol, begrip voor anderen hebbend. Het kind had weinig empathisch vermogen waardoor hij zich lichamelijk ongewenst uitte naar anderen. Nu is het afwijkende gedrag van een kind meestal een reactie op de actie van de ouders. Ik ben dus met de ouders gaan praten. Moeder en kind waren heel veel samen geweest. Hij had niet veel met andere kinderen gespeeld. De beide ouders vonden dat het kind nogal ruw met dingen omging en veel kapot maakte. Ook was hij heel druk. Het resultaat was dat het jongetje veel negatieve aandacht kreeg en steeds hoorde wat hij niet goed deed. Op school was dat hetzelfde. De juf vond hem lastig en liet dat ook te vaak duidelijk merken.
De ouders hadden ook veel ruzie met elkaar. Het ging er thuis soms heftig aan toe. Het verklaarde o.a. waarom hij anderen duwde of sloeg. Ook waren er een hoop veranderingen, in korte tijd geweest, zoals een verhuizing en hij had zusje gekregen. Ik heb de ouders uitgelegd wat de kwaliteiten van het kind waren. Het jongetje was namelijk sinds zijn geboorte Enneagramtype 7, de Avonturier. Hij was vindingrijk, inventief, wilde veel spelen, was beweeglijk, gezellig, leuk, behulpzaam en zorgzaam. Kortom, het kind was heel erg goed in veel dingen. Ik legde de ouders uit dat ze dat moesten gaan benadrukken. Ook heb ik blokkades weggehaald bij de vader die te maken hadden met zijn eigen vader die nogal veel van huis was geweest en weinig communicatief was. Bij de moeder zaten de blokkades op 'niet goed genoeg zijn' in de ogen van haar ouders. Ze hoorde vaak wat ze allemaal niet goed deed en dat ze niet normaal was en zelfs nu doen haar ouders dat nog. Ook nam het jongetje zijn moeder niet serieus omdat oma dominant naar zijn moeder was. De ouders van het jongetje hadden hun overtuigingen overgebracht op het kind en door de ruzies sloot het jongetje zich af en toonde driftbuien.
Het bijzondere was dat het kind de dag na de sessie al ander gedrag liet zien. Het is nu een vrolijk mannetje, hij luistert veel beter en is veel makkelijker in de omgang. Hij kan goed samen spelen en slaat en duwt anderen niet meer. Communicatief is het kind ook sterker geworden.
Wat mooi dat deze ouders bereid waren om naar hun rol in het geheel te kijken en daar iets aan wilden doen.


ENNEAGRAM COLLEGE OP FACEBOOK
Er is een facebook pagina gemaakt voor het Enneagram College. Daarop zal je veel nieuwtjes tegenkomen. Ook columns van Willem Jan tref je daar aan. Meld je aan op facebook.
Willem Jan houdt zijn persoonlijke pagina, maar die zit nu aan het maximale aantal leden vandaar dat de pagina van het Enneagram College een uitkomst is.


VOLGEN
Je kan me ook volgen op twitter:@willemjanvdwete en @ennegramC
en op Facebook: Willem Jan Vandewetering.
Kijk regelmatig op de blog op www.enneagramcollege.nl


Ik zie je vast en zeker binnenkort.

Willem Jan van de Wetering

 

terug