Het motorische centrum

Als je tot het motorische centrum behoort of je daartoe aangetrokken voelt, dan heb je de kans dat je gevoel niet helemaal tot zijn recht komt omdat je altijd onrustig wordt. Je voelt wel maar voordat je er iets mee kunt lijken er andere dingen te gebeuren. Je wilt misschien wel te snel actie ondernemen. Je kunt ook juist niet tot actie komen en een soort apathie voelen als je bij je gevoel bent gekomen. Je weet best dat je heel goed bij je gevoel kunt. Als je goed in je vel zit en er zijn geen problemen, dan kun je heel gemakkelijk gebruik maken van je gevoel. Maar soms blokkeert het gevoel en ontstaat er een kracht die onmiddellijk resultaat verlangt. Het kan ook gepaard gaan met een emotie die doet denken aan woede of er gebeurt juist helemaal niets en je lijkt je te verliezen in dagdromen. Omdat je een lijfelijk type bent wil je eigenlijk je gevoel direct in actie omzetten. Maar aangezien het gevoel het beste tot stand komt in rust moet je jezelf die rust gunnen. De volgende oefening is dan ook gericht op rust.

Oefening
Ga op een gemakkelijke stoel zitten met je voeten naast elkaar op de grond. Haal diep adem in door je neus en vul eerst je buik met lucht. Daarna laat je de lucht in de longen lopen. Voel de spanning uit je lichaam ontsnappen als je langzaam de lucht uit je laat lopen. Voel eerst hoe je voeten zich ontspannen, dan je benen, daarna ontspannen je billen zich en dan het middenrif. Ook je borstkast ontspant zich en daarna je schouders. Ze worden soepel. Je nek wordt ook ontspannen en tenslotte je hoofd. Blijf diep inademen en leg je handen op je buik. Vul je buik met lucht en laat het nu met kracht ontsnappen door je mond. Je komt bij je gevoel en dat gevoel hou je vast. Blijf dit zeker vier keer doen of doe het zo lang als je het prettig vindt.

Voorbeeld
Emile Ratelband is Enneatype 8 en behoort dus tot het motorische centrum. Hij barst van de ideeën en kan dan ook heel gemakkelijk bij zijn gevoel. Hij voelt tijdens een seminar in de zaal precies wat er aan de hand is. Hij weet direct waar mensen zitten die zijn seminar niet helemaal serieus nemen en voelt als mensen bepaalde angsten hebben. Hij kan daar ook direct op inspelen omdat hij, als hij een seminar geeft, volledig in balans is tussen zijn gevoel en zijn verstand. Op kantoor of onderweg is dat anders. Hij krijgt gemakkelijk ideeën en wil dat die onmiddellijk worden uitgevoerd. Dat zijn medewerkers daar niet altijd toe in staat zijn begrijpt hij niet. Voor Emile Ratelband is één en één twee dus hij komt direct in acie. Als het even niet loopt zoals hij voelt dat het moet lopen komt er boosheid op en verliest hij het gevoel uit het oog. Laatst had hij een idee voor een Power Breakfast seminar. In hotels die langs de grootste files liggen wil hij seminars gaan geven van 6.30 uur tot 9.30 uur. Je bent dus voor de file in het hotel, krijgt een lekker ontbijt en nog een powerseminar ook. Om 10.00 uur ben je dus op de zaak en gemotiveerder dan ook. Een prachtig idee. Binnen twee dagen had Emile al dozen laten ontwikkelen die de grootte hebben van cornflakes dozen. Het ziet eruit als een ontbijt doos maar de inhoud bestaat niet uit cornflakes maar uit een video van Emile. Een aantal meisjes bracht een week later 300 dozen bij even zo veel bedrijven met veel werknemers die dagelijks in files staan. Een maand na het idee waren de eerste Power Breakfast seminars al volgeboekt. Dat is een fantastische combinatie tussen het hebben van een idee door in rust bij je gevoel te kunnen en dan direct in actie komen om het idee uit te werken. Nadenken of het wel kan, of het haalbaar is of de mensen dat wel zouden willen en noem maar op, doet Emile Ratelband nooit. Als hij voelt dat het goed is doet hij het gewoon.

terug